ΒΝΡ: Παραδοχή ενοχής και πρόστιμο ρεκόρ $9 δισ.

Βαριά η καμπάνα προς τη γαλλική τράπεζα που παραδέχθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες κυρώσεων στο Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα. Πρόστιμο 9 δισ. και απαγόρευση εκκαθάρισης συναλλαγών δολαρίου για ένα χρόνο. Καθησυχάζει ο CEO για τη βιωσιμότητα της τράπεζας.

ΒΝΡ: Παραδοχή ενοχής και πρόστιμο ρεκόρ $9 δισ.

Με την παραδοχή της ενοχής της BNP Paribas και ένα πρόστιμο που αγγίζει τα 9 δισ. δολ. έληξε η σκληρή δικαστική διαμάχη μεταξύ της γαλλικής τράπεζας και των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών. Η ΒΝΡ παραδέχθηκε ότι έγιναν συναλλαγές με χώρες που βρίσκονταν υπό καθεστώς κυρώσεων διευκολύνοντας τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σουδάν και άλλες χώρες.

Πρωτοφανής ωστόσο, είναι η απόφαση των αμερικανικών αρχών να απαγορεύσουν στην ΒΝΡ για ένα χρόνο να πραγματοποιεί εκκαθαρίσεις συναλλαγών δολαρίου. Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει πως η αυστηρότητα των ποινών εξηγείται από την επίμονη και σκόπιμη παραβίαση των κανόνων από την ΒΝΡ παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν εκφράσει Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η ΒΝΡ ουσιαστικά λειτούργησε ως «κεντρική τράπεζα για την κυβέρνηση του Σουδάν», έκρυψε τα ίχνη της και δεν συνεργάστηκε όταν την προσέγγισαν οι ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας James Cole. Παρόμοιες παραβιάσεις διαπιστώθηκαν στο Ιράν και την Κούβα. Οι αποκαλύψεις είναι σοκαριστικές καθώς γίνεται λόγος για εκτεταμένη παρέμβαση στα συστήματα πληρωμών με την χρήση τραπεζών δορυφόρων ώστε να αποκρύπτεται η  προέλευση συγκεκριμένων συναλλαγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας διαβεβαίωσε πως ο διακανονισμός αυτός δεν θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της BNP Paribas. Ο κ. Machenil δήλωσε πως θα γίνονται εκκαθαρίσεις συναλλαγών δολαρίου το 2015 μέσω άλλων τραπεζών και διευκρίνισε πως δεν έχει παρατηρηθεί αβεβαιότητα μεταξύ των πελατών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τόνισε πως η τράπεζά του θα έχει τα απαραίτητα μετρητά για το διακανονισμό, συμπληρώνοντας πως η ρευστότητα είναι πλούσια. Ο λόγος μόχλευσης ωστόσο θα επηρεαστεί και θα παραμείνει πάνω από το 3%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v