Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» για το 1 δισ. από το Eurogroup

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από τη χώρα. Τόνισε τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει έως τις αρχές Αυγούστου τις εκκρεμότητες που απομένουν για την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ.

«Πράσινο φως» για το 1 δισ. από το Eurogroup

Την έγκριση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup, όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup καλωσόρισε την εκπλήρωση των έξι προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, ενώ σημείωσε τη δέσμευση της χώρας να προχωρήσει στην εκπλήρωση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων μέχρι τις αρχές του Αυγούστου.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο CEO του EFSF Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι μία ακόμα δόση €1 δισ. μπορεί να εκταμιευτεί από τον μηχανισμό στο πλαίσιο της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, εφόσον εφαρμοστεί η επόμενη ομάδα των προαπαιτούμενων.

Μετά και την εκταμίευση αυτή, θα είναι διαθέσιμο 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον EFSF.

«Με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εξισορρόπηση της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Kυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ κατηγόρησε την Ελλάδα για εφησυχασμό των ελληνικών αρχών και για εκλογικές καθυστερήσεις, έλαβε όμως την επίσημη απάντηση πως αυτό δεν ισχύει, ενώ αντιθέτως η κυβέρνηση επιθυμεί την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Στη συνεδρίαση δεν βρέθηκε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ και η απόπειρα να γίνει τηλεδιάσκεψη με τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην Ευρώπη απέτυχε.

Τον λόγο έλαβε κάποια στιγμή και ο Τόμας Βίζερ εκ μέρους του EWG για να παρουσιάσει την ελληνική κατάσταση, αλλά γενικώς οι εταίροι δεν έμειναν στο ελληνικό ζήτημα για πολλή ώρα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο πως σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν οι διαθέσεις των εταίρων ήταν πολύ καλύτερες: «Πριν από τρεις εβδομάδες ήταν πολύ επικριτικοί και τώρα ήταν πολύ ευχάριστοι, το ότι πετύχαμε τα milestones τους άλλαξε τη διάθεση».

Εξήγησε ότι από τα επόμενα 6 milestones το πιο δύσκολο είναι η μικρή ΔΕΗ, όμως και εκεί η κυβέρνηση θα δείξει την πολιτική της βούληση.

Είπε πως σε αυτό το θέμα οι εταίροι δεν μας ζητάνε τίποτα παραπάνω από αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη σημειώνοντας πως «η μνημονιακή υποχρέωση είναι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας».

Μετέφερε ακόμα την αίσθηση ότι οι εταίροι είναι ικανοποιημένοι από την επιτυχή επιλογή νέου γενικού γραμματέα εσόδων και επεσήμανε ότι η νέα γενική γραμματέας θα έχει ένα συμβόλαιο φορολογικών στόχων πιο περιγραφικό των υποχρεώσεών της από ό,τι ο Χ. Θεοχάρης: «Εγώ σας εγγυώμαι ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και θα πάρουμε τον καλύτερο, δεν πήραμε άτομο με σχέσεις με το πολιτικό περιβάλλον, άρα αυτοί καταλαβαίνουν ότι we mean business».

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό και το επόμενο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «o πρωθυπουργός έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο» και τόνισε πως «δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με το μαξιλάρι του ΤΧΣ, το οποίο θα μείνει εκεί μέχρι να πει η ΕΚΤ ότι πρέπει να δώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό στις τράπεζες».

Εξήγησε ότι «το τέλος του προγράμματος χρηματοδότησης δεν σημαίνει το τέλος των ελέγχων, μόνο όταν επιστρέψουμε το 75% των δανείων τελειώνει ο έλεγχος, και εμείς θέλουμε να τα σπρώξουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup είχε την πρώτη συζήτηση για τη μείωση της επονομαζόμενης φορολογικής σφήνας (tax wedge) σε διάφορες χώρες και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η φορολογική σφήνα ορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα σε αυτά που πληρώνουν οι επιχειρήσεις σε έναν εργαζόμενο και σε αυτά που λαμβάνει ο ίδιος μετά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, αναφέρεται πως «η φορολογική σφήνα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη δεδομένου ότι το φορολογικό βάρος στην εργασία στα κράτη μέλη είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο».

«Ένα υψηλό φορολογικό βάρος στην εργασία είναι εμπόδιο στον στόχο της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στην αύξηση της απασχόλησης. Εντός της ευρωζώνης, έντεκα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά το μεγάλο φορολογικό βάρος στην εργασία, ειδικά για τους χαμηλόμισθους. Τα μέλη αυτά είναι Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία», επισημαίνεται. 

Όσον αφορά την τραπεζική ένωση, έγινε ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών για την πρόοδο στη συγκρότηση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM). Η δεύτερη φάση στον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του μήνα και θα ενσωματωθεί στα stress tests της EBA, τα οποία θα δημοσιευτούν τον Οκτώβριο. Σε περίπτωση που οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακά κενά θα πρέπει να τα καλύψουν σε διάστημα έξι - εννιά μηνών, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε για την Ελλάδα πως «δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος» και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v