Ισλανδία: Στοχεύει σε συμφωνία με πιστωτές το 2014

Ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ισλανδική κυβέρνηση αναζητεί εδώ και πολύ καιρό μια λύση για τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστούν «συγκεκριμένες απαντήσεις» το 2014.

Ισλανδία: Στοχεύει σε συμφωνία με πιστωτές το 2014

Οι πιστωτές των χρεοκοπημένων τραπεζών της Ισλανδίας θα αναγκαστούν να δεχτούν «κούρεμα» καθώς η κυβέρνηση θα πιέσει για συμφωνία το 2014, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Bjarni Benediktsson στο Bloomberg.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην Ισλανδία» σημείωσε. «Οι διαγραφές πρέπει να γίνουν» πρόσθεσε.

Ο κ. Benediktsson υποστήριξε πως η ισλανδική κυβέρνηση αναζητεί εδώ και πολύ καιρό μια λύση για τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, τονίζοντας πως θα χρειαστούν «συγκεκριμένες απαντήσεις» το 2014. «Διαφορετικά πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις» υπογράμμισε.

Η ισλανδική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων για την αξιολόγηση των οικονομικών και νομικών ζητημάτων σχετικά με την παραχώρηση εξαιρέσεων στους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν το 2008 μετά την χρεοκοπία των ισλανδικών τραπεζών. Οι έλεγχοι αυτοί, οι οποίοι έχουν εγκλωβίσει στοιχεία ενεργητικού περίπου $7,2 δισ., έχουν αποτρέψει τις διοικήσεις των τραπεζών από την ολοκλήρωση διακανονισμών με τους πιστωτές.

«Μπορεί να βρεθεί μια λύση, υπάρχουν τα κίνητρα, μερικοί άνθρωποι περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία και δεν θέλουμε να κρατήσουμε τους ελέγχους για πολύ μεγάλο διάστημα» ανέφερε ο κ. Benediktsson.

Σημειώνεται πως η Ισλανδία χρωστάει $1,8 δισ. στο ΔΝΤ, στις σκανδιναβικές κυβερνήσεις και στην Πολωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v