Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξυπνά «εφιάλτες» για τον ευρωνότο η Banco Espírito Santo

Το «ξεπούλημα» μεταδίδεται στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αναστολές διαπραγμάτευσης σε ιταλικές τράπεζες και βουτιά 2,5% για τους δείκτες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αναβλήθηκε έκδοση coco ισπανικής τράπεζας και ένα ιταλικό ΙΡΟ.

Ξυπνά «εφιάλτες» για τον ευρωνότο η Banco Espírito Santo

Οι φόβοι για την κατάσταση μιας από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές τράπεζες προκάλεσαν ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κι έστειλαν το κόστος δανεισμού της Λισαβόνας στα ύψη, αναβιώνοντας τον εφιάλτη της κρίσης της ευρωζώνης για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο δείκτης PSI της Λισαβόνας βούλιαξε 4,6% με τη μεγαλύτερη πτώση 9 μηνών, ενώ οι μετοχές της Banco Espírito Santo και της μητρικής της Espírito Santo Financial Group τίθενται υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της μητρικής για αδυναμία καταβολής πληρωμών σε ομολογιούχους. Να σημειωθεί πάντως ότι εχθές το Baupost ανέβασε τη συμμετοχή του στην τράπεζα στο 2,27% ελέγχοντας πλέον 127,4 εκατ. μετοχές.  

Το «ξεπούλημα» μεταδίδεται στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αναστολές διαπραγμάτευσης σε ιταλικές τράπεζες και βουτιά 2,5% για τους βασικούς δείκτες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το γεγονός έχει πλήξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σαν τορπίλη και αναβίωσε τους χειρότερους εφιάλτες των επενδυτών για την Ευρώπη.

Η Banque Privee Espirito Santo SA ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει την πληρωμή υποχρεώσεων επί βραχυπρόθεσμων χρεογράφων που εισήγαγε η μητρική επιχείρηση Espirito Santo International. Τα ομόλογα της Banco Espirito Santo SA βούλιαξαν από χθες σε αρνητικό ρεκόρ και τα credit-default swaps (CDS) στο senior debt της Banco Espirito Santo είχαν τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των 120 κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οικων του πλανήτη.

«Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για αναδιάρθρωση σε πιστωτές της εταιρείας και η αγορά ανησυχεί για την κατάσταση των πορτογαλικών τραπεζών» σημείωσε ο Pablo Zaragoza, chief strategist στην BBVA.

Υπερβολικός ή δικαιολογημένος ο πανικός;

Η κατάρρευση εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μια ισπανική τράπεζα, η Banco Popular Español, ακύρωσε την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγου coco, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών αρκετών ιταλικών τραπεζών. Επιπλέον, ο φαρμακευτικός ιταλικός όμιλος Rottapharm ανέστειλε τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, κι ακόμα σύμφωνα με παρατηρητές η αναταραχή επηρέασε αρνητικά και την ελληνική έκδοση 3ετούς κρατικού ομολόγου.

Προς στιγμήν μάλιστα, το yield στο subordinated (junior) ομόλογο της Banco Espírito Santo (στο 9,34%) εκτινάχθηκε πάνω από ορισμένα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Αργεντινής (στο 9,13% για την λήξη 2027). Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι πρόκειται για υπερβολική εκδήλωση πανικού.

Αναλυτής του Eurasia Group σχολιάζει στους F.T. ότι το ξεπούλημα δείχνει να πυροδοτείται από αβεβαιότητες για το μέγεθος του ανοίγματος της BES στα χρηματοοικονομικά προβλήματα που πλήττουν την «οικογένεια». Πάντως η τράπεζα θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι είναι αρκετά προστατευμένη, και ορισμένοι αναλυτές θεωρούν το ξεπούλημα αποτελεί ευκαιρία για αγορά.

Αρκετοί παρατηρητές φοβούνται πάντως για ευρύτερες επιπτώσεις. Ο Jim Reid της Deutsche Bank τονίζει: «Τα προβλήματα της Espirito επαναφέρουν στο επίκεντρο τα ερωτήματα για την ουσιαστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περιφερειακές τράπεζες και για τους ατελείωτους ακόμη μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών».

ΔΝΤ: Εστίες αδυναμίας στις πορτογαλικές τράπεζες

Ξεχωριστή ανακοίνωση για το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα εξέδωσε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ανακοίνωση το ΔΝΤ επισημαίνει πως το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα άντεξε την κρίση χωρίς σοβαρές αναταράξεις, λαμβάνοντας ενίσχυση από τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και την κρατική κεφαλαιακή στήριξη.

Τονίζει ωστόσο πως όπως αναγνωρίζει και η Τράπεζα της Πορτογαλίας, «παραμένουν εστίες αδυναμίας» οι οποίες απαιτούν διορθωτικά μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις και ισχυρή εποπτεία σε άλλες.

«Το ΔΝΤ δεν κάνει σχόλια για μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v