Προβληματίζουν οι αμερικανικές ποινές σε ευρωτράπεζες

Στέλεχος της Bundesbank τονίζει πως τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές τράπεζες για συναλλαγές τους με το Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα επιβαρύνουν σημαντικά τα χρηματοπιστωτικά αυτά ιδρύματα. Καμπάνα έως 800 εκατ. δολάρια αντιμετωπίζουν Commerzbank και Deutsche Bank.

Προβληματίζουν οι αμερικανικές ποινές σε ευρωτράπεζες

Την ανησυχία της για τις ποινές που καλούνται να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στις ΗΠΑ, για διακανονισμούς που αφορούν υποθέσεις παραβίασης κυρώσεων κατά του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας, εξέφρασε η Bundesbank, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

«Η τιμωρία των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις ΗΠΑ αποτελεί ένα αξιοσημείωτο βάρος για αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», ανέφερε στο περιοδικό ο επικεφαλής του τμήματος τραπεζικής επίβλεψης της Bundesbank, Andreas Dombret. «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά» σημείωσε.

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο ύψους 9 δισ. δολαρίων στη γαλλική BNP Paribas για συναλλαγές της στο Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα, ενώ υπό έρευνα από τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές με το Ιράν βρίσκονται η Commerzbank και η Deutsche Bank. Η Commerzbank αντιμετωπίζει πρόστιμο 600-800 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters, ενώ το Spiegel, που δεν επικαλείται κάποια πηγή, αναφέρει πως η Deutsche Bank αντιμετωπίζει πρόστιμο 600 εκατ. ευρώ.

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και παρέπεμψε στην ετήσια έκθεσή της για το 2013, στην οποία αναφέρεται ότι συνεργάζεται με τους ανακριτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v