Επενδύσεις και αλλαγές στην τρόικα ζητά ο νέος πρόεδρος της ΕΕ

Νέος πρόεδρος της Κομισιόν ψηφίστηκε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ. Μίλησε για την ανάγκη πακέτου 300 δισ. ευρώ κατά της ανεργίας και θέσπιση κατώτατου μισθού στην Ευρώπη. Δηλώνει περήφανος που έμεινε η Ελλάδα στο ευρώ. Ζητά αλλαγές στη λειτουργία της τρόικας.

Επενδύσεις και αλλαγές στην τρόικα ζητά ο νέος πρόεδρος της ΕΕ

Και επίσημα νέος πρόεδρος της Κομισιόν αναδείχθηκε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ μετά την ψηφοφορία που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπέρ της υποψηφιότητάς του τάχθηκαν 422 ευρωβουλευτές και κατά 250.

Ο 59χρονος Ζ.Κλ. Γιούνκερ θα αναλάβει την 5ετή θητεία του αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας Κομισιόν, του θεσμού που καθορίζει την πολιτική η οποία διέπει τα 500 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σχηματισμός της νέας Κομισιόν και ο διορισμός των νέων επιτρόπων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου, αλλά θεωρείται πιθανό πως θα καθυστερήσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διαδέχεται τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος διατήρησε τη θέση επί 10 έτη.

Γιούνκερ: Χρειάζεται πακέτο 300 δισ. ευρώ κατά της ανεργίας

Ο Γιούνκερ μιλώντας νωρίτερα στο ευρωκοινοβούλιο τόνισε την ανάγκη να θεσπιστεί κατώτατος μισθός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός αντίκτυπος στα προγράμματα διάσωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανάκαμψης της ευρωζώνης, ζητώντας 300 δισ. ευρώ για έργα επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους και να δοθεί ώθηση στην οικονομία σε βάθος τριετίας.

«Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήθελα την αποδέσμευση 300 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» είπε. Διευκρίνισε πως τα κεφάλαια μπορούν να συγκεντρωθούν από τους υφιστάμενους πόρους των προϋπολογισμών, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να υπάρξει παραβίαση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. «Χρειάζεται να επαναβιομηχανοποιήσουμε την Ευρώπη" δήλωσε και υποσχέθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 θα υπάρξει πρόγραμμα εργασίας για επενδύσεις στους κλάδους ενέργειας, μεταφορών και ευρυζωνικών δικτύων.

Είπε επίσης πως θα εργαστεί στην κατεύθυνση της υιοθέτησης κατώτατου κοινωνικού μισθού σε κάθε χώρα της Ε.Ε. «Όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσουμε έναν ελάχιστο κοινωνικό μισθό, ελάχιστο εισόδημα και εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός αντίκτυπος, αλλά και να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τις μεταρρυθμίσεις. «Εάν τα κράτη-μέλη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης κάνουν ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες, τότε πρέπει να σκεφτούμε τα οικονομικά κίνητρα που θα συνοδεύουν αυτήν τη διαδικασία της μεγάλης προσπάθειας», σημείωσε.

Αλλαγές στην τρόικα

Ο κ. Γιούνκερ όπως είχε πει και στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί η λειτουργία της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, για να καταστεί η λειτουργία της πιο δημοκρατική. «Ελπίζω να μη χρειασθεί ξανά να μπει κάποια χώρα σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής στο μέλλον, αλλά θα ήθελα, σ' αυτήν την περίπτωση, να ξέρω εκ των προτέρων τι επιπτώσεις θα έχουν στις ζωές των ανθρώπων οι εφαρμογές των προγραμμάτων προσαρμογής», τόνισε.

Υπερήφανος για την Ελλάδα

Αναφέρθηκε επίσης στις Κασσάνδρες και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. «Καταφέραμε να διορθώσουμε εν πτήσει ένα φλεγόμενο αεροσκάφος" είπε χαρακτηριστικά ο κ Γιούνκερ», τονίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όλοι, σημείωσε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την ευρωζώνη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε "και εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v