Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple: Διακανονισμός $450 εκατ. για το καρτέλ στα ebooks

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε υποβάλλει μήνυση κατά της Apple και των πέντε εκδοτικών οίκων τον Απρίλιο του 2012, με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν για την τεχνητή αύξηση των τιμών σε ηλεκτρονικά βιβλία.

Apple: Διακανονισμός $450 εκατ. για το καρτέλ στα ebooks

H Apple κατέληξε σε συμφωνία να πληρώσει $450 εκατ. για τον διακανονισμό των κατηγοριών πως συμμετείχε από κοινού με πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους σε καρτέλ καθορισμού των τιμών σε ηλεκτρονικά βιβλία.

Ο συμβιβασμός, με βάση τον οποίο ο τεχνολογικός κολοσσός θα δώσει $400 εκατ. σε καταναλωτές, υπόκειται στο αποτέλεσμα έφεσης της Apple σε περσινή απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Με βάση την συμφωνία, αν το δικαστήριο εφέσεων δεν εγκρίνει την αρχική απόφαση, το ποσό που θα καταβάλλει η Apple θα μειωθεί στα $70 εκατ. 

«Μολονότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα το αποτέλεσμα της έφεσης, έχουμε εμπιστοσύνη στα στοιχεία που παρουσιάσαμε κατά της Apple στη δίκη» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο εισαγγελέας του Κονέκτικατ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Apple δεν έκανε σχόλιο για την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο διακανονισμός είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, αλλά δεν είχαν γίνει γνωστοί οι όροι της συμφωνίας. Νωρίτερα είχαν προηγηθεί επιμέρους συμβιβασμοί με τους πέντε εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι προσέφεραν συνολικά σε αγοραστές ηλεκτρονικών βιβλίων το ποσό των $166 εκατ. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε υποβάλλει μήνυση κατά της Apple και των πέντε εκδοτικών οίκων τον Απρίλιο του 2012, με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν για την τεχνητή αύξηση των τιμών σε ηλεκτρονικά βιβλία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v