Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Toυρκία: Νέα μείωση επιτοκίων από κεντρική τράπεζα

Το βασικό επιτόκιο αναφοράς μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,25%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα άφησε σταθερό στο 12% το επιτόκιο με το οποίο δανείζει στην διατραπεζική αγορά, ενώ μείωσε 50 μονάδες βάσης στο 7,5% το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται.

Toυρκία: Νέα μείωση επιτοκίων από κεντρική τράπεζα

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., το βασικό επιτόκιο αναφοράς μειώθηκε την Πέμπτη κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,25%. Στα τέλη Ιανουαρίου η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει μετά από έκτακτη συνάντηση το επιτόκιο στο 10%.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα άφησε σταθερό στο 12% το επιτόκιο με το οποίο δανείζει στην διατραπεζική αγορά (overnight lending rate), ενώ μείωσε  50 μονάδες βάσης στο 7,5% το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται (overnight borrowing).

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο 9,2%, αλλά ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις για μείωση του επιτοκίου.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κάνει ξεκάθαρο ότι η μεγάλη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Ιανουάριο ήταν μια παρεκτροπή και όχι μια αποφασιστική αλλαγή πολιτικής» ανέφερε ο αναλυτής Nicholas Spiro.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία έχει μακρύ ιστορικό λήψης ανορθόδοξων μέτρων και αντιστάθηκε να προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων για την στήριξη της λίρας μέχρι που αναγκάστηκε να το κάνει από τις αγορές, δείχνει τώρα το πραγματικό της πρόσωπο» πρόσθεσε.

Στις 24 Ιουνίου η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, στο 8,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v