Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χερσαία επίθεση ξεκίνησε το Ισραήλ στη Γάζα

Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ξεκινά ο ισραηλινός στρατός, μετά από απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε εξέλιξη σφοδρός βομβαρδισμός από ελικόπτερα και πολεμικά πλοία. Αναμένεται να ακολουθήσουν πεζικό και τεθωρακισμένα.

Χερσαία επίθεση ξεκίνησε το Ισραήλ στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό της χώρας του να αρχίσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ που δόθηκε αμέσως μετά ανέφερε ότι η επιχείρηση αυτή αρχίζει. Ο σκοπός της επιχείρησης είναι να καταστραφούν οι υπόγειες σήραγγες των παλαιστινίων, οι οποίες οδηγούν σε περιοχές του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Νετανιάχου.

Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού: «Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να δράσει ώστε να προστατεύσει τους πολίτες του. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας. Να φέρουμε μία μακρόπνοη γαλήνη στους πολίτες του Ισραήλ και να χτυπήσουμε την Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Γάζα».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν απόψε με σφοδρά πυρά πυροβολικού, μπαράζ των πυροβόλων πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Γάζας και από αέρος —με επιθετικά ελικόπτερα—, θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά μήκος των συνόρων, λίγη ώρα μετά τη διαταγή που έδωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφοι του Reuters και κάτοικοι της Γάζας έκαναν λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς, προφανώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χερσαίας επιχείρησης. Το Ισραήλ έχει καλέσει τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει.

  


 

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας διέταξαν τις ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν μια χερσαία επιχείρηση απόψε προκειμένου να πλήξουν τις σήραγγες που οδηγούν τους τρομοκράτες από τη Γάζα στο Ισραήλ», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Νετανιάχου.

Στη χερσαία επιχείρηση συμμετέχουν μονάδες «του πεζικού, των τεθωρακισμένων, του πυροβολικού, του μηχανικού καθώς επίσης οι μυστικές υπηρεσίες με εναέρια και ναυτική υποστήριξη», σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε μέσω Twitter ότι «μια μεγάλη δύναμη μόλις άρχισε μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ξεκίνησε μια νέα φάση της Επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή».

«Τώρα συνεχίζουμε με χερσαίες δυνάμεις για να πλήξουμε τις υποδομές των τρομοκρατών, τις υποδομές της Χαμάς σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει στόχο την ανατροπή της Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό αυτό θύλακα. «Δεν είναι αυτός ο στόχος της αποστολής» είπε ο αντισυνταγματάρχης Λέρνερ.

Εκρήξεις ακούγονταν και λάμψεις ήταν ορατές στον ορίζοντα στη Γάζα. Οβίδες έπληξαν σημείο κοντά στο νοσοκομείο αλ Ουάφα, ανατολικά της Σετζάια, ενός ανατολικού προαστίου της Γάζας.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της Χαμάς και του Ισραήλ αρνήθηκαν πως επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Εν τω μεταξύ, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα έπληξαν την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, λίγη ώρα μετά την πεντάωρη ανακωχή. To Iσραήλ απάντησε στην εκτόξευση ρουκετών με αεροπορικές επιθέσεις στη Βόρεια Γάζα.

Σημειώνεται ότι χθες το Ισραήλ ανακοίνωσε πεντάωρη ανακωχή, για ανθρωπιστικούς λόγους, προειδοποιώντας ωστόσο πως θα την ακυρώσει εάν υπάρξουν εχθροπραξίες από την παλαιστινιακή πλευρά. Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός ζητήθηκε από τον ΟΗΕ ώστε να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 1,8 εκατ. Παλαιστίνιους που τελούν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v