Η Google αναπτύσσεται -ΙΒΜ και Microsoft συρρικνώνονται

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα τριμήνου για τους μεγάλους της τεχνολογίας. Φρενήρης ανάπτυξη στην Google, ενώ ΙΒΜ και Microsoft κατεβάζουν ταχύτητα. Τα νέα δεδομένα με την στροφή στη mobile τεχνολογία. Ποιοι οδηγούνται σε νέες συνεργασίες και ποιοι σε απολύσεις.

Η Google αναπτύσσεται -ΙΒΜ και Microsoft συρρικνώνονται

Οι μεγάλες αντιθέσεις που καταγράφονται στα τριμηνιαία αποτελέσματα των μεγαλύτερων παικτών του τεχνολογικού κλάδου δείχνουν πόσο έχουν αλλάξει οι ισορροπίες τα τελευταία χρόνια με την στροφή στη mobile τεχνολογία. Η Google ανακοίνωσε αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Στον αντίποδα, η ΙΒΜ αλλάζει στρατηγική, ενώ η Microsoft ανακοινώνει μαζικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα, η Google ανακοίνωσε άλμα εσόδων κατά 22% στα 15,96 δισ. δολ.  και προχωρά σε μαζικές επενδύσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το δεύτερο τρίμηνο προχώρησε σε αύξηση του εργατικού της δυναμικού κατά 2.240 άτομα. Τα κέρδη της Google διαμορφώθηκαν στα 3,42 δισ. δολ. που αντιστοιχεί σε 4,99 δολ. ανά μετοχή -από 3,23 δισ. δολ. ή 4,77 δολ ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.  Οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο έσοδα 15,61 δισ. δολ. σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters. Σημειώνεται πως βάσει των εκτιμήσεων της eMarketer, η Google θα αποσπάσει φέτος ποσοστό μεγαλύτερο από ένα τρίτο στην παγκόσμια «πίτα» των ψηφιακών διαφημίσεων η οποία υπολογίζεται στα 140 δισ. δολ..

Η ΙΒΜ αντιθέτως ανακοίνωσε μείωση εσόδων κατά 2%, που, ωστόσο, αποτελεί βελτίωση από το πρώτο τρίμηνο όταν τα έσοδά της είχαν συρρικνωθεί κατά 23%. Τα κέρδη της πάντως, ενισχύθηκαν στα 4,14 δισ. δολ. ή 4,12 δολ ανά μετοχή - από 3,23 δισ. δολ. ή 2,91 δολ. ανά μετοχή τον προηγούμενο χρόνο. Η ΙΒΜ αντιδρά στην αλλαγή των δεδομένων επενδύοντας στην τεχνολογία για επιχειρήσεις, όπως το cloud computing. Έτσι, οδηγήθηκε και στην πολύκροτη συμφωνία με την Apple, στόχος της οποίας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του iPad και του iPhone για συγκεκριμένες εταιρικές εφαρμογές.

Η Microsoft από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν το τμήμα συσκευών της Nokia που εξαγόρασε τον Απρίλιο. Η Microsoft φαίνεται πως ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό της στην εποχή του mobile, ενώ αντιθέτως το λειτουργικό σύστημα Android της Google έχει πλέον κυρίαρχη θέση. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella δήλωσε πως η εταιρεία θα επικεντρωθεί περισσότερο από ποτέ στο λειτουργικό σύστημα Windows Phone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v