Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος κατηγοριών πάνω από τα συντρίμμια του Boeing της Malaysia

Ηχητικά αποσπάσματα που "καίνε" τους αντάρτες για την κατάρριψη του αεροσκάφους δημοσιοποίησε το Κίεβο. Ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα ζητά ο Πούτιν. Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ. Τους φιλορώσους αυτονομιστές «δείχνει» έρευνα αμερικάνικων υπηρεσιών.

Πόλεμος κατηγοριών πάνω από τα συντρίμμια του Boeing της Malaysia

Νέα στοιχεία φέρνουν στο φως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία, ενώ μάρτυρες που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί.

Το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικά αποσπάσματα τηλεφωνικών επικοινωνιών -όπως ισχυρίζεται- μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και Ρώσων αξιωματούχων, στο οποίο ακούγεται ένας αντάρτης να λέει ότι «μόλις καταρρίψαμε ένα αεροσκάφος». Η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η καταγραφή του πρώτου αποσπάσματος της συνομιλίας έγινε λίγα λεπτά μετά την τελευταία επαφή που είχε το αεροσκάφος MH-17 με το κέντρο ελέγχου, γύρω στις 16:20, ενώ άφησε να εννοηθεί πως οι αντάρτες νόμιζαν ότι είχαν πλήξει ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προτού βρουν τα συντρίμμια του επιβατικού.

Η δεύτερη συνομιλία, περίπου 40 λεπτά αργότερα, γίνεται μεταξύ δύο ενόπλων που αναφέρονται ως «Major» και «Greek». Ο πρώτος λέει στον δεύτερο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από κοζάκους του σημείου ελέγχου στο Τσερνουχίνο και αναφέρει ότι έχουν βρεθεί μόνο σοροί πολιτών. Σε ερώτηση του δεύτερου εάν υπάρχουν όπλα ή έγγραφα, η απάντηση για τα όπλα είναι αρνητική, ενώ αναφέρεται ότι βρέθηκαν στοιχεία ενός φοιτητή από την Ινδονησία από πανεπιστήμιο του Τόμπσον.

Η τρίτη συνομιλία γίνεται μεταξύ ενός άγνωστου ενόπλου και του κοζάκου «οπλαρχηγού» Νικολάι Κοζίτσιν. Ο πρώτος αναφέρει ότι υπάρχουν σοροί γυναικών και παιδιών και εκφράζει την απορία του επειδή πίστευε ότι επρόκειτο για μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος Antonov 26, αλλά η ουρά γράφει Malaysia Airlines. Ο Κοζίτσιν, αναφέροντας το ενδεχόμενο κατασκοπείας, υποστήριζει ότι «δεν θα έπρεπε να πετούν, εδώ γίνεται πόλεμος».

Η γνησιότητα των συνομιλιών είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ανεξάρτητα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Ουάσιγκτον υποψιάζεται ότι ο πύραυλος εδάφους-αέρος που κατέρριψε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών ερρίφθη από τους Ουκρανούς αυτονομιστές, με τη στήριξη της Μόσχας. Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν τον πύραυλο.

Πάντως, με βάση την Telegraph, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσαν χθες ότι θεωρούν πως η πτήση MH-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη, χωρίς ωστόσο να λένε ποιος έριξε τη βολή. Όμως, διπλωματική πηγή άφησε να εννοηθεί πως «όλοι οι δρόμοι δείχνουν ρωσική ευθύνη», είτε άμεσα, είτε έμμεσα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Μόσχας να εξοπλίζει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως υποψιάζονται ότι ο πύραυλος ήταν είτε SA-11 ήείτε SA-20, και πως και οι δύο κατασκευάζονται στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι κατέγραψε δραστηριότητα σε εγκατάσταση ραντάρ από ουρκανικό πυραυλικό σύστημα «Buk» την Πέμπτη, όταν κατερρίφθη το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, το υπουργείο ανέφερε ότι η εν λόγω ουκρανική μονάδα «Buk» βρίσκεται νότια του Ντονέτσκ.

Το αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στο χωριό Χράμποβε, περίπου 40 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, κοντά στο Ντονέτσκ.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι, με τη βοήθεια Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων, έριξαν τον πύραυλο. Οι ηγέτες των ανταρτών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη και λένε πως ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος ήταν αυτό που κατέρριψε τη διεθνή πτήση. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επέρριψε ευθύνες στο Κίεβο για την κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών. Χαρακτήρισε τραγωδία την πτώση του αεροσκάφους, ωστόσο δεν ανέφερε ποιος το κατέρριψε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Interfax, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε πως η πτήση MH-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πριν καταρριφθεί, ακολουθούσε σχεδόν την ίδια πορεία με αυτήν του αεροσκάφους του Ρώσου προέδρου. Άλλα ειδησεογραφικά μέσα, ωστόσο, ανέφεραν πως το προεδρικό αεροσκάφος δεν πετούσε πάνω από την Ουκρανία εκείνη την ώρα.

Toυς φιλορώσους «δείχνει» έρευνα των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών

Προκαταρκτική απόρρητη έρευνα των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο πύραυλος που χτύπησε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών εκτοξεύτηκε πιθανότατα από φιλορώσους αυτονομιστές μέσα από την ανατολική Ουκρανία, ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CNN.

Νωρίτερα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Δύο μαύρα κουτιά εντόπισαν ουκρανικές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο μαύρα κουτιά στο σημείο που συνετρίβη χθες Πέμπτη το αεροσκάφος των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο έναν σύμβουλο του κυβερνήτη της επαρχίας Ντονέτσκ.

«Δύο μαύρα κουτιά βρέθηκαν από τις υπηρεσίες μας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Δεν έχω πληροφορίες για του πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κονσταντίν Μπατόφσκι.

Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Οι αυτονομιστές θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ

Οι αυτονομιστές αντάρτες θα επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Malaysia Airlines, δήλωσε σήμερα ένας από τους ηγέτες τους.

«Σήμερα 17 νέοι εργαζόμενοι και τέσσερις αξιωματούχοι από το Κίεβο έφτασαν στο Ντονέτσκ. Σύντομα αναμένεται να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας. Υποστηρίζουμε (την αποστολή) όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο Σεργκέι Καβταράντζε.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κατάρριψη του αεροσκάφους δείχνει ότι πρέπει να επιλυθεί γρήγορα η κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ενώ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, ζήτησε «ενδελεχή και αμερόληπτη» έρευνα για το περιστατικό.

«Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υπογράμμισε πως η τραγωδία για μία ακόμα φορά τόνισε την ανάγκη για τη γρήγορη ειρηνική επίλυση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Όπως μεταδίδει η Kyivpost, οι αντάρτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός προκειμένου να διερευνηθεί η κατάρριψη του Boeing.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε πως χρειάζεται να υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία προκειμένου να επιτραπεί η ταχεία ανεξάρτητη έρευνα για το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κατερρίφθη.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ανέφερε πως τα τελευταία γεγονότα έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για την Ουκρανία, ενώ ζήτησε από τη Ρωσία να εργαστεί προς μια τέτοια λύση.

Η ίδια δήλωσε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουρκανία είναι καλά οπλισμένοι και κάποια από τα όπλα τους φαίνεται πως πέρασαν τα σύνορα από τη Ρωσία.

«Πράγματι οι αυτονομιστές είναι βαριά οπλισμένοι και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ορισμένα από τα όπλα αυτά έχουν περάσει τα σύνορα από τη Ρωσία», είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Ως εκ τούτου το καθεστώς στα σύνορα είναι υψίστης σημασίας για εμάς».

Σημειώνεται ότι σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, εξετάζεται ανακοίνωση η οποία θα ζητά «πλήρη, ενδελεχή και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για τις αιτίες της πτώσης του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με τις συνθήκες της πτώσης του αεροσκάφους,

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-Moon, δήλωσε πως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ ζήτησε «πλήρη και διαφανή διεθνή έρευνα», ενώ προσχέδιο ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει δει το Reuters, ζητά να δοθεί άμεση πρόσβαση στους ερευνητές στον τόπο της συντριβής.

Διπλωματική πηγή προσέθεσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συνεδρίαζαν τηλεφωνικά εν όψει της ήδη προγραμματισμένης συνεδρίασης της Τρίτης, στην οποία αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Απαγόρευση πτήσεων

Οι αρχές της Ουκρανίας έκλεισαν τον εναέριο χώρο πάνω από τις ανατολικές περιοχές της, όπου πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Χθες Πέμπτη, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες», η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.

«Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από τη FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και τις γειτονικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ».

Οι διεθνείς πτήσεις επιτρέπονταν στην περιοχή, μόνο όμως πάνω από τα 32.000 πόδια. Το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών πετούσε μάλιστα 1.000 πόδια ψηλότερα, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Ορισμένες διεθνείς πτήσεις, μεταξύ των οποίων της Qantas και των δύο βασικών αερομεταφορέων της Κορέας, είχαν από μήνες προχωρήσει σε τροποποιήσεις στις διαδρομές των αεροσκαφών που έπρεπε να περάσουν από την Ουκρανία, λόγω των συγκρούσεων Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v