Ουκρανία: Εύσημα από το ΔΝΤ για την εφαρμογή του προγράμματος

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων οδήγησε σε αναθεώρηση αρκετών βασικών προβλέψεων του προγράμματος, λέει το ΔΝΤ, το οποίο όμως χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη την επίτευξη των στόχων, δεδομένων των εξελίξεων στη χώρα. Ποια νέα μέτρα φέρνουν οι συγκρούσεις.

Ουκρανία: Εύσημα από το ΔΝΤ για την εφαρμογή του προγράμματος
Εύσημα για την μέχρι στιγμής εφαρμογή του προγράμματος διάσωσής της, έλαβε η Ουκρανία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η χώρα, λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων με τους φιλορώσους αυτονομιστές, προχωρά σε λήψη επιπλέον μέτρων -μεταξύ των οποίων οι περικοπές δαπανών και οι απολύσεις στο δημόσιο-, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ βρέθηκε στην Ουκρανία στο διάστημα 27 Ιουνίου με 17 Ιουλίου, προκειμένου να επιθεωρήσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Όπως ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση, όλες οι πολιτικές –πλην μίας- που έχει αναλάβει η Ουκρανία να εφαρμόσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παροχή δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ έχουν επιτευχθεί και όλοι οι διαρθρωτικοί στόχοι για την πρώτη αναθεώρηση. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση δόσης ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ έκρινε ότι οι πολιτικές έχουν σε γενικές γραμμές εφαρμοστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα και πως μόνο ένα από τα κριτήρια επίδοσης δεν είχε επιτευχθεί μέχρι το τέλος Μαϊου. «Όλοι οι διαρθρωτικοί στόχοι για την πρώτη αναθεώρηση έχουν επιτευχθεί, αν και ορισμένοι από αυτούς με κάποια καθυστέρηση. Πρόκειται για αξιοσημείωτο επίτευγμα, καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στα Ανατολικά σημαίνει πως το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε ένα περιβάλλον που είναι σημαντικά πιο δύσκολο από αυτό που αναμένονταν όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου.

Όπως επισημαίνει, «η σύγκρουση αυξάνει την πίεση στο πρόγραμμα και αρκετά βασικά στοιχεία του μακροοικονομικού πλαισίου έπρεπε να αναθεωρηθούν:

1) οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά και το ΑΕΠ αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος, έναντι του 5% όταν υιοθετήθηκε το πρόγραμμα,

2) μια αστοχία στην είσπραξη εσόδων στα Ανατολικά, οι υψηλότερες δαπάνες για την ασφάλεια, και η χαμηλότερη του αναμενόμενου είσπραξη χρεών της Naftogaz θα προκαλέσουν δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών πέραν του προγραμματισμένου,

3) οι υψηλότερες του αναμενόμενου εκροές κεφαλαίων και η νομισματοποίηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων δημιουργούν πιέσεις στα καθαρά διεθνή αποθέματα».

Προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική επίπτωση των συγκρούσεων με τους φιλορώσους αυτονομιστές, αλλά και για να διασφαλιστεί η επίτευξη των βασικών στόχων, κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος, το Κίεβο αποφάσισε να λάβει επιπλέον μέτρα και συγκεκριμένα:

- Στη δημοσιονομική πολιτική, οι αρχές έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν ένα πακέτο μέτρων εσόδων και δαπανών, ύψους 1% του ΑΕΠ το 2014, αντισταθμίζοντας την επίπτωση των αυξημένων δαπανών για την ασφάλεια με άλλες περικοπές δαπανών. Έχουν επίσης δεσμευτεί να περιορίσουν τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στο επίπεδο του πληθωρισμού το 2015, συνεχίζοντας την μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και εφαρμόζοντας αυστηρό έλεγχο στις διακριτικές δαπάνες.

- Στον ενεργειακό τομέα, οι αρχές θα λάβουν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της πειθαρχίας και της συμμόρφωσης σε ότι αφορά τις πληρωμές, όπως για παράδειγμα η συλλογή πληρωμών από λογαριασμούς και η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν την αναδιάρθρωση της Naftogaz με στόχο την βελτίωση της διαφάνειας των δραστηριοτήτων της και τη μείωση του κόστους.

- Τον τομέα της νομισματικής πολιτικής, το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη μείωση των καθαρών διεθνών αποθεμάτων ώστε να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση στις συναλλαγματικές κινήσεις. Όμως η Eθνική Tράπεζα της Ουκρανίας θα περιορίσει την μείωση των αποθεμάτων μέσω ορισμένων αγορών από την αγορά, και έχει επαναλάβει ότι είναι έτοιμη να πετύχει τον αναθεωρημένο στόχο για τα καθαρά διεθνή αποθέματα επιτρέποντας την υποτίμηση της γρίβνιας, εάν κριθεί απαραίτητο. Εν τω μεταξύ, η Eθνική Tράπεζα της Ουκρανίας θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της με επίκεντρο την σταθερότητα των εγχώριων τιμών και την προετοιμασία για στόχευση του πληθωρισμού. Το λειτουργικό πλαίσιο και η χρηματοοικονομική θέση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων ενισχύονται προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να εκτελεί τις εντολές του.

- Οι αρχές παίρνουν μέτρα προς την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Μια πρόσφατη διαγνωστική μελέτη έδειξε τους τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση. Με βάση τις συστάσεις της μελέτης, οι αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μια ευρεία σειρά μέτρων κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, με ευρείες εξουσίες και με υιοθέτηση νομοθετικών τροποποιήσεων ώστε να στηρίζεται η προσπάθεια κατά της διαφθοράς.

Το ΔΝΤ δηλώνει αισιόδοξο ότι το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει τους θεμελιώδεις στόχους της αποκατάστασης της εσωτερικής και εξωτερικής μακροοικονομικής ισορροπίας, της δημιουργίας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, και της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης και διαφάνειας.

Το πρόγραμμα πάντως, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των συγκρούσεων, τονίζοντας πως μια σημαντική επιμήκυνση της κρίσης θα πιέσει σοβαρά την δυνατότητα των ουκρανικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα και τα επιπλέον μέτρα, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον εξωτερική στήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v