Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρος: Η Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει τον έλεγχο της FBME

η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ανέλαβε από σήμερα τη διαχείριση των εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank στην Κύπρο. Η ξένη τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Kύπρος: Η Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει τον έλεγχο της FBME

Η Υπηρεσία καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων των ΗΠΑ (FinCEN), του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, κατηγορεί την Τράπεζα FBME (Federal Bank of the Middle East), η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διευκόλυνση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του SigmaLive.

Σε μια λιτή της ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) αναφέρει ότι, με βάση τις εξουσίες που της παρέχει η σχετική νομοθεσία, ανέλαβε από σήμερα τη διαχείριση των εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο.

Συμπληρωματικές πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζοντας ότι υφίσταται πρόβλημα, ανέλαβε τη διαχείριση της τράπεζας.

Σύμφωνα με την FinCEN, η FBME Bank είναι ένα ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με πρωταρχικό μέλημα του το ξέπλυμα χρήματος.

Όπως αναφέρει στο δελτίο της η FinCEN, στόχος της Yπηρεσίας είναι η λήψη αυστηρών μέτρων εναντίον χρηματοπιστωτικών οργανισμών που εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε σχέση με όπλα, τρομοκράτες και εγκληματίες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που εξαπολύει η FinCEN, είναι η διαφθορά από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, εγκληματικές οικονομικές ενέργειες και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Η τράπεζα χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη διαδικασία για να προωθεί το ξέπλυμα στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου, αναφέρεται στο δελτίο της FinCEN και προστίθεται ότι «η FBME πραγματοποιούσε ξέπλυμα μεγάλων ποσών βρώμικου χρήματος μέσω της τράπεζας για πολλά χρόνια».

Όπως αναφέρει η FinCEN, η συγκεκριμένη τράπεζα αλλάζει συχνά έδρα λόγω της αδυναμίας της να ανταποκριθεί στους κανονισμούς ενώ έχει καθιερώσει ως έδρα της την Τανζανία.

Ωστόσο, προσθέτει η FinCEN, η FBME πραγματοποιεί πάνω από το 90% των παγκόσμιων τραπεζικών της εργασιών μέσω υποκαταστημάτων στην Κύπρο. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, η FBME βρήκε τρόπο να αποφεύγει τον εποπτικό έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας, «η FBME είναι μια εμπορική τράπεζα με διεθνή δραστηριότητα. Το κυπριακό υποκατάστημα ιδρύθηκε το 1982».

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συνάψει δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα ύψους 200 εκ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν το δάνειο έχει εξοφληθεί.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v