Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στη Γάζα

Για διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζεται το Ισραήλ. Στη Μέση Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Νέο ρήγμα στις σχέσεις Τελ Αβίβ-Κωνσταντινούπολης. Διαδηλώσεις στο Παρίσι.

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στη Γάζα

Συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να βάλλουν με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον τους 300 ανθρώπους.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν πως 65 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 15 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ.

Στο ίδιο διάστημα, εκτοξεύθηκαν περισσότερες από 135 ρουκέτες από τη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 17 παλαιστίνιους ενόπλους και άλλοι 21 παραδόθηκαν και έχουν συλληφθεί για ανάκριση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες πως είχε επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Ουάσινγκτον στο δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ, εκφράζοντας όμως ανησυχία αναφορικά με «τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης» και επιπλέον απώλειας ζωών αθώων.

«Ευελπιστούμε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσεγγίζει τη διαδικασία αυτή με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις απώλειες πολιτών», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα.

Στη Μέση Ανατολή ο Μπαν Κι-Μουν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν μεταβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, εκφράζοντας ανησυχία για μια σοβαρή κλιμάκωση που περιλαμβάνει και την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια, και καταδικάσουμε την αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ που τερμάτισε την προσωρινή εκεχειρία. Όμως μας ανησυχεί η βαριά απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε ο επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπαν θα μεταβεί στην περιοχή «για να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και να τους βοηθήσει, σε συντονισμό με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, να τερματίσουν τη βία και να βρουν έναν δρόμο για να προχωρήσουν», δήλωσε ο Φέλτμαν.

Στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μεταβούν αυτό το Σαββατοκύριακο και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καθώς και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λωρέν Φαμπιούς, σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

Ο Φέλτμαν δήλωσε πως ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε στείλει επιστολή στον Μπαν, ζητώντας του οι Παλαιστίνιοι «να τεθούν υπό το διεθνές σύστημα προστασίας του ΟΗΕ». Κατά τον ίδιο, ο Μπαν εξετάζει το αίτημα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν πως δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς ζητά ο Αμπάς.

Ο Μπαν απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τις απώλειες πολιτών.

Αίγυπτος: Δεν σχεδιάζεται αναθεώρηση της πρότασης για εκεχειρία

Η Αίγυπτος δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει την πρότασή της για εκεχειρία προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει απορρίψει την πρωτοβουλία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου.

"Προβλέπει τις ανάγκες όλων των μερών και θα συνεχίσουμε να την προτείνουμε και ελπίζουμε να λάβουμε την υποστήριξή τους το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις συνομιλίες του Φαμπιούς με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για την κρίση στη Γάζα.

Προειδοποίηση για διεύρυνση των επιχειρήσεων

Η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ήρθε δέκα ημέρες μετά το μπαράζ βομβαρδισμών από αέρα και θάλασσα κατά της Γάζας, τη συνέχιση της εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ, και την αποτυχία των προσπαθειών για εξασφάλιση εκεχειρίας από την Αίγυπτο.

«Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε αυτή την επιχείρηση έχοντας εξαντλήσει άλλες επιλογές και έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χωρίς αυτήν θα πληρώναμε πολύ μεγαλύτερο τίμημα», δήλωσε χθες Παρασκευή ο Νετανιάχου. «Ο κύριος στόχος είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία».

«Οι οδηγίες μου... στον ισραηλινό στρατό, με την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας, είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα διεύρυνσης, σημαντικής διεύρυνσης των χερσαίων επιχειρήσεων».

Ο ίδιος δεν ανέφερε ποια μορφή μπορεί να λάβει μια διευρυμένη επιχείρηση. Το Ισραήλ τονίζει ότι οι δυνάμεις του έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στην ανεύρεση των τούνελ που ενδεχομένως χρησιμοποιούν οι παλαιστίνιοι μαχητές για τις διασυνοριακές επιδρομές και την διακίνηση όπλων.

Ταξιδιωτική οδηγία του Ισραήλ για την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, προς νέο ρήγμα οδεύουν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Το Ισραήλ συμβούλεψε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο «το αίσθημα του κοινού» μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ είπε πως οι ισραηλινοί θα πρέπει να «αποφεύγουν μη απαραίτητες επισκέψεις» στην Τουρκία, ή να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τις αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις.

Η ταξιδιωτική οδηγία θα μπορούσε να επηρεάσει τις εμπορικές αερομεταφορικές συνδέσεις μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Κωνσταντινούπολης.

Το Ισραήλ γνωστοποίησε χθες ότι θα μειώσει ακόμα περισσότερο το ήδη μειωμένο προσωπικό στην πρεσβεία του στην Άγκυρα και στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, κατηγορώντας την τουρκική αστυνομία ότι δεν έκανε αρκετά για να προστατέψει τους ισραηλινούς διπλωμάτες στη διάρκεια των διαδηλώσεων, αλλά και τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «υποκινητή», καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι τρομοκρατεί την περιοχή.

Επεισόδια στο Παρίσι

Διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία υπέρ των Παλαιστινίων συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας σήμερα στο Παρίσι αφού αψήφησαν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι αρχές για μια προγραμματισμένη διαδήλωση κατά των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένας φωτογράφος του πρακτορείου Reuters είπε ότι οι διαδηλωτές στο βόρειο Παρίσι εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Γαλλίας σήμερα προκειμένου να καταδικάσουν τα επεισόδια βίας στη Γάζα, αψηφώντας την απαγόρευση που είχε επιβληθεί μετά τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα μπροστά από δύο συναγωγές στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι κατανοεί τις συναισθηματικές αντιδράσεις απέναντι στους θανάτους εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά δεν θα επιτρέψει η βία να εξαπλωθεί στη Γαλλία.

«Για αυτό ακριβώς ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών, μετά τη διενέργεια έρευνας, να διασφαλίσει ότι τέτοιες διαδηλώσεις δεν θα λάβουν χώρα» δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Τσαντ.

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν ωστόσο τις προειδοποιήσεις των αρχών και συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα φωνάζοντας «Ισραήλ, δολοφόνε» μπροστά από τα οδοφράγματα της αστυνομίας. Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 12 πόλεις, από τη Λιλ στα βόρεια έως τη Μασσαλία στη νότια και τη Λυόν στα κεντρικά ή το Στρασβούργο στα ανατολικά.

«Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» ή «η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους πολίτες τους για τον κίνδυνο των συγκρούσεων και της βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στη Γαλλία σήμερα.

«Απευθύνουμε συστάσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις διαδηλώσεις και να είναι προσεκτικοί στην περίπτωση που βρεθούν κοντά σε οποιαδήποτε διαδήλωση» αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Ορισμένες διαδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την άδεια των γαλλικών αρχών. Για αυτό το λόγο, και εξαιτίας του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου στη Μέση Ανατολή, αυθόρμητες συγκρούσεις και ξεσπάσματα βίας δε μπορούν να αποκλειστούν» προσθέτει η πρεσβεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v