Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ-Χαμάς για το "σπάσιμο" της εκεχειρίας

Για σφαγή κατηγορεί το Ισραήλ ο Μαχμούντ Αμπάς, που κήρυξε τριήμερο πένθος στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να μπει στη Γάζα και να καταστρέψει τα τούνελ, λένε οι ΗΠΑ. Δεν δίνει χρονοδιάγραμμα ο Νετανιάχου για τερματισμό των επιχειρήσεων. Διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία.

Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ-Χαμάς για το σπάσιμο της εκεχειρίας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα λάβει «οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται» για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και να αποκαταστήσει την ηρεμία, επέμεινε όμως πως οι δυνάμεις του κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τις απώλειες πολιτών στην Λωρίδα της Γάζας.

«Προσπαθούμε να στοχεύουμε στρατιωτικούς στόχους και δυστυχώς υπάρχουν απώλειες πολιτών, για τις οποίες λυπούμαστε και τις οποίες δεν επιζητούμε», δήλωσε ο Νετανιάχου στο CNN λίγη ώρα μετά την ισραηλινή επιδρομή σε γειτονιά της Γάζας, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 62 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι στοχεύει επίτηδες ισραηλινούς πολίτες και ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες». Ερωτηθείς πόσο καιρό θα χρειαστεί το Ισραήλ να ολοκληρώσει την επιχείρηση που –σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές- στοχεύει στην καταστροφή των τούνελ της Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε πως αυτή διεξάγεται «σχετικά γρήγορα», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ σκοπεύει να ξανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, απάντησε ότι «κανένας δεν θέλει να προχωρήσει σε ακραία στρατιωτικά μέτρα».

Η δίωρη εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα μεταξύ των Ισραηλινών και των μαχητών της Χαμάς, κατόπιν αιτήματος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού «έσπασε» λίγα λεπτά μετά την έναρξή της, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ για σφαγή και κήρυξε τριήμερο πένθος. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός είπε πως η Χαμάς είχε εκτοξεύσει ρουκέτες και έχτισε τούνελ και κέντρα ελέγχου στην Σετζάγια και πως είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής να την εκκενώσουν δυο ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα, 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι άνθρωποι ήταν μεταξύ των 62 νεκρών, ενώ από την επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον 400 άνθρωποι.

Ξεπερνούν τους 400 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γάζας γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 403 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους απλοί πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 2.600 έχουν τραυματιστεί στις 13 ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων.

Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί δυο πολίτες από πυρά και πέντε στρατιώτες κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 50 στρατιώτες.

Υπέρ του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Την στήριξή του στις ενέργειες του Ισραήλ εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Μιλώντας στο Fox News, είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Γάζα και έναντι των επιθέσεων που εξαπολύονται με τη χρήση διασυνοριακών τούνελ.

«Έχετε το δικαίωμα να πάτε και να εξαλείψετε αυτά τα τούνελ», είπε χαρακτηριστικά. «Το στηρίζουμε πλήρως αυτό. Και στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι των ρουκετών που συνεχίζουν να εκτοξεύονται».

Ο ίδιος ζήτησε από τη Χαμάς να σκεφτεί την εκεχειρία. «Είναι σημαντικό η Χαμάς να βγει μπροστά και να είναι λογική και να καταλάβει ότι αν αποδεχθεί την εκεχειρία, θα σώσει ζωές».

Σε ξεχωριστή του συνέντευξη στο CNN, ο Κέρι είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα του ζητήσει να μεταβεί στη Μέση Ανατολή σύντομα για να βοηθήσει στις προσπάθειες εξασφάλισης εκεχειρίας.

Προσπάθειες για εκεχειρία

Την ίδια ώρα, Αίγυπτος, Κατάρ, Γαλλία και ΗΠΑ –μεταξύ άλλων- πιέζουν για μόνιμη εκεχειρία, χωρίς όμως να φαίνονται σημάδια προόδου.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφθασε σήμερα στην Ντόχα για συναντήσεις με τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ σχετικά με μιαν εκεχειρία στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν αναμένεται επίσης σήμερα στην Ντόχα απ΄όπου θα ξεκινήσει μία περιοδεία στη Μέση Ανατολή που σκοπό έχει να τερματίσει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπάς, η άφιξη του οποίου στην Ντόχα, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή του Κατάρ, "θα συναντηθεί το βράδυ με τον Χάλεντ Μεσάαλ" σχετικά με τις προοπτικές μιας εκεχειρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή από το περιβάλλον του Αμπάς.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA, ο Αμπάς, τον οποίο έχει ενημερώσει η Χαμάς για τους όρους που θέτει όσον αφορά μια εκεχειρία με το Ισραήλ, αναμένεται επίσης να συναντηθεί σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ, σείχη Ταμίμ Μπεν Χάμαντ αλ-Θάνι, η χώρα του οποίου είναι μία από τους κύριους υποστηρικτές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Από την πλευρά του ο Μπαν αναμένεται στην Ντόχα, προτού μεταβεί αύριο στο Κουβέιτ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kuna, και στη συνέχεια στο Κάιρο, στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμάν.

Η Χαμάς είχε απορρίψει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τερματισμό των μαχών, λέγοντας πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τερματισμό του αποκλεισμού της παράκτιας περιοχής καθώς και επαναφορά της συμφωνίας εκεχειρίας του 2012.

Χθες η Αίγυπτος ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει αναθεώρηση της πρότασής της για εκεχειρία, ενώ πηγή της Χαμάς είπε πως η οργάνωση δεν σχεδιάζει να αλλάξει τους όρους της για εκεχειρία.

Το Ισραήλ βλέπει με επιφύλαξη την μεσολάβηση του Κατάρ, που «φιλοξενεί» έναν μεγάλο αριθμό εξόριστων Ισλαμιστών από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και του Μεσάαλ, ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν πως η Αίγυπτος πρέπει να είναι μέρος της όποιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λωρέν Φαμπιούς, ο οποίος μετέβη στο Ισραήλ μετά από τις επαφές που είχε σε Αίγυπτο και Ιορδανία, δήλωσε χθες πως οι προσπάθειες για την εξασφάλιση εκεχειρίας απέτυχαν.

«Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος για περισσότερα θύματα μεταξύ των πολιτών, που μας ανησυχεί», είπε ο Φαμπιούς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Η πρόσφατη αναζωπύρωση των εχθροπραξιών Ισραηλινών-Παλαιστινίων προκλήθηκε τον περασμένο μήνα από τον θάνατο τριών εβραίων μαθητών, για τους οποίους το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς. Η Χαμάς ούτε επιβεβαίωσε, ούτε αρνήθηκε την εμπλοκή της.

Η προφανής εκδικητική δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου στην Ιερουσαλήμ, για την οποία το Ισραήλ έχει ήδη κατηγορήσει τρεις Ισραηλινούς, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v