Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μόσχα για την κατάρριψη του Boeing

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να αποφασίσει την Τρίτη η ΕΕ. Το σύστημα που κατέρριψε το αεροσκάφος είναι «αρκετά ξεκάθαρο» ότι μεταφέρθηκε από τη Ρωσία, λέει ο Κέρι. Αυθεντικές οι υποκλαπείσες συνομιλίες, λέει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μόσχα για την κατάρριψη του Boeing

Η Ρωσία πρέπει να βγει μπροστά και να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, οι οποίοι είναι ύποπτοι για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο ίδιος τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν δει μεγάλες ποσότητες προμηθειών να μεταφέρονται στην Ουκρανία από τη Ρωσία τον τελευταίο μήνα, μεταξύ των οποίων και ένα κομβόι 150 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τανκς και εκτοξευτήρες ρουκετών.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία», είπε σε συνέντευξή του στο CNN, αναφερόμενος στο ρωσικό πυραυλικό σύστημα SA-11 που θεωρείται ότι κατέρριψε την πτήση MH 17 την Πέμπτη.

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό για την κατάρριψη του αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 298 άνθρωποι.

Ο Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να κρατήσει δημοσίως υπεύθυνη στάση από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και για την πρόσβαση στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

«Οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο», είπε στο NBC. «Και είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία στηρίζει τους αυτονομιστές, τους προμηθεύει και τους ενθαρρύνει, τους εκπαιδεύει και η Ρωσία πρέπει να βγει μπροστά και να κάνει τη διαφορά εδώ».

Ο Κέρι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ το Σάββατο, εξέφρασε την οργή του για τις χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονται στον απόηχο της κατάρριψης του αεροσκάφους.

Όπως είπε, οι διεθνείς ερευνητές έχουν περιορισμένη μόνο πρόσβαση στο σημείο της συντριβής –μόλις 75 λεπτά την Παρασκευή και τρεις ώρες το Σάββατο- παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε απρόσκοπτη πρόσβαση.

Αυθεντικές οι συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο δήλωσε σήμερα πως οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες φιλορώσων αυτονομιστών, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, και στις οποίες συζητούν για την κατάρριψη του αεροσκάφους, είναι αυθεντικές, όπως μεταδίδει το AFP.

Η υπηρεσία SBU είχε δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα ηχητικά αρχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών ανταρτών με αξιωματούχο των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία παραδέχονταν ότι είχαν καταρρίψει το επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο νόμισαν ότι ήταν μαχητικό αεροσκάφος.

Οι ηχογραφήσεις αυτές παρουσιάστηκαν ως βασικό αποδεικτικό στοιχείο προκειμένου να στηριχθεί ο ισχυρισμός του Κιέβου ότι οι αντάρτες, με τη στήριξη της Ρωσίας, κατέρριψαν το αεροσκάφος, την ώρα που οι αντάρτες επέρριπταν την ευθύνη στον ουκρανικό στρατό.

"Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εκτιμήθηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, "βασισμένη σε πολλά στοιχεία", είναι πως "η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Buk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία".

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

- "Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα", λέει ο ένας από αυτούς, ο "Major" [ταγματάρχης].
- "Λοιπόν;" ρωτά ο άλλος, ο "Greek".
- "Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%" (...)
- "Υπήρχαν όπλα;"
- "Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις".
- "Έγγραφα;"
- "Υπάρχει ένα ενός ινδονήσιου φοιτητή".

Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

- "Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο (...). Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία", λέει ο Μπέζλερ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες "αξιωματικών της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών) που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο".

 

Ετοιμάζουν νέα μέτρα κατά της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σήμερα ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στης Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν νέο γύρο κυρώσεων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία εκδόθηκε μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

«Συμφώνησαν πως η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της έναντι της Ρωσίας και πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία όταν συνεδριάσουν την Τρίτη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών ερευνητών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Σημειώνεται ότι πριν από την κατάρριψη του αεροσκάφους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη συμφωνήσει να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες και να μπλοκάρουν τα νέα δάνεια προς τη Ρωσία, όμως τα μέτρα αυτά παραμένουν λιγότερο αυστηρά από αυτά που έλαβαν οι ΗΠΑ την ίδια ημέρα.

Νωρίτερα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, είχε δηλώσει πως αν δεν αλλάξει ριζικά η στάση της Μόσχας, η Βρετανία θα πιέσει τις πιο επιφυλακτικές χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις. Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταλήξει σε διεθνή απομόνωση.

Σε ξεχωριστή του συνέντευξη, ο Χάμοντ είπε πως η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές για να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των ερευνητών στο σημείο της συντριβής και να συνεργαστεί μαζί τους.

Κατά τον ίδιο, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών και πως ο πύραυλος είναι σχεδόν βέβαιο ότι προέρχονταν από τη Ρωσία.

Ποροσένκο: Σταματήστε αυτούς που κατευθύνουν την τρομοκρατία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει εκείνους που κατευθύνουν "τρομοκράτες", τους υποστηρίζουν και τους εφοδιάζουν με όπλα, σε μια σαφή αναφορά στους φιλορώσους αντάρτες που πολεμούν τους στρατιώτες του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η υπηρεσία Τύπου του προέδρου ανέφερε πως, σε μία τηλεφωνική συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, "ο πρόεδρος τόνισε ότι η Ουκρανία μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει αποφασιστικά να αποκρούσει τη διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσει εκείνους που κατευθύνουν τρομοκράτες, προμηθεύοντάς τους με όπλα".

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά;

Στο μεταξύ, ηγέτης των αυτονομιστών δήλωσε σήμερα πως έχουν συλλέξει δύο αντικείμενα που ίσως είναι  τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, όμως θα χρειαστούν ειδικοί για να το επιβεβαιώσουν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι τα «μαύρα κουτιά», που όταν ανοίξουν θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές της πτήσης, ίσως παραδοθούν στη Ρωσία ή αλλοιωθούν από τους αυτονομιστές, που σύμφωνα με το Κίεβο προσπαθούν να καταστρέψουν αποδείξεις της δικής τους εμπλοκής και της εμπλοκής της Μόσχας στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Τόσο η Μόσχα όσο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αρνούνται ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο στο δυστύχημα.

Ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είπε πως τα αντικείμενα θα παραδοθούν σε διεθνείς ειδήμονες, όταν αυτοί φτάσουν στο σημείο, ενώ επανέλαβε ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν την τεχνική ικανότητα να πλήξουν αεροσκάφος που πετά σε ύψος μεγαλύτερο των 10.000 μέτρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v