Ρεκόρ για τις εκδόσεις ομολόγων στις αναδυόμενες

Με τα επιτόκια να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι αναδυόμενες οικονομίες αναχρηματοδοτούν το βραχυπρόθεσμο χρέος εκδίδοντας νέους τίτλους. Η προειδοποίηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και ο κίνδυνος της επόμενης ημέρας.

Ρεκόρ για τις εκδόσεις ομολόγων στις αναδυόμενες

Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν ότι η «ευφορία της αγοράς ομολόγων» μπορεί να εγκυμονεί μελλοντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων από τις αναδυόμενες αγορές διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 69,47 δισ. δολ., που αντιστοιχεί σε άλμα 54% από το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters πρόκειται για ιστορικό υψηλό, ενώ σημειώνεται πως  σε αυτά τα νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται οι κινεζικές εκδόσεις.

«Οι χώρες ενεργούν με λογική και προσπαθούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος τους καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα» εξηγεί ο Bhanu Bawejua, της UBS και συμπληρώνει: «Η ποιότητα των εκδόσεων όμως, επιδεινώνεται και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε».

Στα μέσα Ιονίου, η Κένυα  προχώρησε σε έκδοση 2 δισ. δολ. που υπερκαλύφθηκε 4 φορές, θέτοντας νέο ρεκόρ για τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Το Εκουαδόρ, που είχε αποκλειστεί από τις αγορές μετά την χρεοκοπία του 2008, άντλησε με επιτυχία 2 δισ. δολ. από τις αγορές. Αντίστοιχα Ελλάδα και Κύπρος επίσης επέστρεψαν στις αγορές αυτό το εξάμηνο.

«Ορισμένοι ωστόσο, φοβούνται πως όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια των ανεπτυγμένων χωρών, τότε θα επαναληφθεί η περσινή κρίση, με μαζική φυγή κεφαλαίων από τους τίτλους των αναδυόμενων αγορών» σχολιάζουν οι Financial Times σημειώνοντας πως τον προηγούμενο μήνα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αύξηση του χρέους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v