Συνεδριάζει ο ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing

Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ για την πτώση του αεροσκάφους. Εντολή Πούτιν στους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των πραγματογνωμόνων στο σημείο της συντριβής. Ετοιμάζεται μεταφορά των σορών των θυμάτων. Απαγόρευση εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού στη Ρωσία προωθεί ο Κάμερον.

Συνεδριάζει ο ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing

Ανακατάληψη της πόλης Ντονέτσκ επιχειρούν εδώ και λίγη ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις, ενώ μάχες έχουν ξεσπάσει εντός των ορίων της, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, σύμφωνα με τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών.

Αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είπε πως τουλάχιστον τέσσερα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε ενεργή φάση και δεν μπορεί να σχολιάσει για την είσοδο στρατιωτών στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το Reuters, λίγο νωρίτερα ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

Πάντως, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλίας της Ουκρανίας δήλωσε πως ο ουκρανικός στρατός δεν ευθύνεται για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπου σύμφωνα με τους αντάρτες ουκρανικά τεθωρακισμένα προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της πόλης.

«Έχουμε αυστηρές εντολές να μην χρησιμοποιούμε αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό στην πόλη. Εάν υπάρχουν μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει μια μικρή αυτό-οργανωμένη ομάδα που μάχονται κατά των τρομοκρατών».

Το Ντονέτσκ είναι το επίκεντρο της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών κατά του Κιέβου, και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει ορκιστεί ότι θα ανακαταλάβει την πόλη στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά των αυτονομιστών.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα απόφαση που θα καταδικάζει την πτώση του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία και θα απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις να μην αλλοιώσουν το σημείο της συντριβής.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αυστραλία δήλωσε πως η Ρωσία θα στηρίξει το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης στο σημείο της πτώσης, αρκεί να μην κατηγορεί τη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Μορόζοφ είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει το προσχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφόρησε από την Αυστραλία, το οποίο θα εγγυάται την πρόσβαση των διεθνών ερευνητών στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

«Το ψήφισμα αυτό έχει τη στήριξη της Ρωσίας... αρκεί να μην επιρρίπτει ευθύνες σε κάποιον», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Australian Financial Review.

Σημειώνεται ότι η φρασεολογία του καταδικαστικού ψηφίσματος άλλαξε, προκειμένου το περιστατικό να αναφέρεται ως «πτώση» και όχι ως «κατάρριψη», σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ψηφίσματος που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα για πυροδότηση της εξέγερσης των φιλορώσων, που απειλεί να οδηγήσει σε διάσπαση την Ουκρανία. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι έχει οργανώσει τις εξεγέρσεις, λέγοντας πως οι προσπάθειες της Ουκρανίας να τις τερματίσουν με χρήση στρατιωτικής βίας επιδεινώνουν την κατάσταση.

Επίσης, η Μόσχα αρνείται την όποια εμπλοκή της στο δυστύχημα, και κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό.

Την Κυριακή, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αυτή έδωσε στους αντάρτες το αντιαεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ απαιτεί «οι υπεύθυνοι για αυτό το περιστατικό να λογοδοτήσουν και όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως στην προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες», ενώ «ζητά όλα τα κράτη και οι παράγοντες στην περιοχή να συνεργαστούν πλήρως σε σχέση με τη διεθνή έρευνα του περιστατικού».

Παράλληλα, «εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις αναφορές ανεπαρκούς και περιορισμένης πρόσβασης στο σημείο της συντριβής», ενώ «απαιτεί οι ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν το σημείο και τη γύρω περιοχή να αποφύγουν ενέργειες που ίσως αλλοιώσουν την ακεραιότητά του... και να παράσχουν άμεση, ασφαλή, πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στις αρμόδιες ερευνητικές αρχές».

Σημειώνεται ότι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ επισκέφθηκαν πάλι χθες το σημείο της συντριβής, ενώ το Σάββατο, σύμφωνα με δηλώσεις τους, ένοπλοι δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν ορισμένα σημεία.
Σήμερα έφθασαν στην περιοχή τρία μέλη της Ολλανδικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, ενώ αναμένεται εκεί να μεταβεί και ομάδα Μαλαισιανών αξιωματούχων.

Το σχέδιο ψηφίσματος, επίσης, «επιμένει οι σοροί των θυμάτων να αντιμετωπιστούν με αξιοπρεπή τρόπο, με σεβασμό και επαγγελματικά και ζητά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».

Πούτιν: Επιτρέψτε την πρόσβαση στους διεθνείς πραγματογνώμονες

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, ενώ κάλεσε τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των διεθνών πραγματογνωμόνων στο σημείο της συντριβής.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των διεθνών ειδικών στο σημείο της τραγωδίας» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πούτιν.

Ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το περιστατικό δεν θα είχε συμβεί εάν οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις δεν είχαν τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχαν επαναλάβει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ωστόσο, κανένας δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιεί αυτήν την τραγωδία για να επιτύχει εγωιστικούς πολιτικούς σκοπούς. Τέτοια γεγονότα δεν θα πρέπει να χωρίζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν».

Μεταφέρονται οι σοροί των θυμάτων


Ο επικεφαλής της ομάδας των ολλανδών ειδικών δήλωσε ότι τρένο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων της πτήσης MH 17 πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα με προορισμό κάποιο σημείο «όπου θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Το τρένο φεύγει. Δεν ξέρουμε την ώρα και δεν ξέρουμε τον προορισμό.», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Απλώς θέλω το τρένο να πάει σε ένα μέρος όπου θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ιδιαίτερα των οικογενειών των θυμάτων».

Σημειώνεται ότι ο ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ πΟύτιν ότι τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν έχουν πράγματι βρεθεί, πρέπει να μεταφερθούν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε πως η Ουκρανία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τον συντονισμό της έρευνας σε διεθνείς εταίρους, όμως τόνισε πως το Κίεβο είναι πεπεισμένο ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από «επαγγελματίες».

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει τον συντονιστικό ρόλο των ερευνών για την τραγωδία στους Δυτικούς συμμάχους μας. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγείται της διαδικασίας αυτής», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε αμφιβολία ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη. Ο λόγος –ένα πλήγμα από πύραυλο που κατά πάσα πιθανότητα εκτοξεύθηκε από ένα BUK-M1. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό τοσύστημα δεν θα μπορούσε να το χειριστούν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Ήταν επαγγελματίες», είπε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Μόσχα είχε ξεκάθαρο ρόλο στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Παράλληλα, επέκρινε για μια ακόμα φορά τον Βλατιμίρ Πούτιν για την παροχή όπλων στους αντάρτες. «Δεν περιμένω τίποτα από τη ρωσική κυβέρνηση. Αυτοί προμηθεύουν τα όπλα, αυτοί στέλνουν εδώ μαχητές. Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι φτάνει πια. Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είναι μια διεθνής σύγκρουση», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία βρίσκεται στην σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του κακού».

Πιέζουν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απαγορεύσει την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού προς τη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή από το γραφείο του Κάμερον, το Bloomberg ανέφερε πως η Βρετανία θα ζητήσει κυρώσεις κατά ολόκληρου του αμυντικού τομέα της Ρωσίας, αλλά και κατά μεμονωμένων ατόμων και εταιρειών που στηρίζουν τους αυτονομιστές στην Ουκρανία ή βοηθούν τη ρωσική κυβέρνηση.

Χθες, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμες να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν νέο γύρο κυρώσεων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, η οποία εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

«Συμφώνησαν πως η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της έναντι της Ρωσίας και πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία όταν συνεδριάσουν την Τρίτη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών ερευνητών στο σημείο της συντριβής.

Σημειώνεται ότι πριν από την κατάρριψη του αεροσκάφους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη συμφωνήσει να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες και να μπλοκάρουν τα νέα δάνεια προς τη Ρωσία, όμως τα μέτρα αυτά παραμένουν λιγότερο αυστηρά από αυτά που έλαβαν οι ΗΠΑ την ίδια ημέρα.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, είχε δηλώσει πως αν δεν αλλάξει ριζικά η στάση της Μόσχας, η Βρετανία θα πιέσει τις πιο επιφυλακτικές χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις. Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταλήξει σε διεθνή απομόνωση.

Σε ξεχωριστή του συνέντευξη, ο Χάμοντ είπε πως η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές για να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των ερευνητών στο σημείο της συντριβής και να συνεργαστεί μαζί τους.

Κατά τον ίδιο, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών και πως ο πύραυλος είναι σχεδόν βέβαιο ότι προήλθε από τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v