Κύπρος: Με την Χεσμπολάχ συνδέουν την τράπεζα FBME οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της FBME Ayoub-Farid Saab δήλωσε στην Daily Star ότι η τράπεζα είχε ζητήσει την ανάληψη της διαχείρισης της Τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να απαλλαγεί από τις «αβάσιμες» κατηγορίες.

Κύπρος: Με την Χεσμπολάχ συνδέουν την τράπεζα FBME οι ΗΠΑ

Ακόμα και με την τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah συνδέουν την FBME οι αμερικανικές αρχές, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο το χειρισμό της κατάστασης από την Κεντρική Τράπεζα, που ανέλαβε την Παρασκευή τη διαχείριση της Τράπεζας.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι βάζει στη μαύρη λίστα την FBME για τις πρακτικές που ακολουθεί σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για συναλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην τράπεζα από άτομα ή οργανώσεις που συνδέονται με οικονομικό έγκλημα ή τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος της FBME Ayoub-Farid Saab δήλωσε στην Daily Star ότι η τράπεζα είχε ζητήσει την ανάληψη της διαχείρισης της Τράπεζας από την ΚΤ, προκειμένου να απαλλαγεί από τις «αβάσιμες» κατηγορίες. «Ζητήσαμε από τις κυπριακές αρχές να αναλάβουν τη διαχείριση της τράπεζας μας για να δουν με τα μάτια τους ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος στον κλάδο μας. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί εναντίον μας είναι αβάσιμοι», είπε.

Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη την FBME για διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Η FBME ιδρύθηκε αρχικά στην Κύπρο το 1982 σαν θυγατρική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Λιβάνου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Λιβάνου, οι δύο εταιρείες είναι μέρος του οικονομικού συγκροτήματος Saab. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Λιβάνου, που ανήκει στους αδελφούς Ayoub-Farid Saab και Fadi Saab, δεν κατονομάζεται στην έκθεση του υπουργείο οικονομικών.

Ο Ayoub-Farib Saab επέμεινε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Λιβάνου δεν εμπλέκεται στο θέμα της FBME.

«Έχουμε δύο ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια. Δεν υπάρχουν προβλήματα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Λιβάνου και είμαστε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα», είπε, προσθέτοντας ότι είχε συναντηθεί με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας, Παρασκευή.

Ο Saab αρνήθηκε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Λιβάνου θα επηρεαστεί ή θα αναγκαστεί να πωληθεί λόγω των προβλημάτων της FBME.

Η έκθεση του υπουργείου οικονομικών, με ημερομηνία 15 Ιουλίου, περιλαμβάνει μια σειρά από ύποπτες συναλλαγές και νομικές παραβιάσεις από την FBME κατά την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι πελάτης της τράπεζας έλαβε κατάθεση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από έναν χρηματοδότη της Hezbollah. Σύμφωνα με την έκθεση, η FBME είχε εμπλακεί σε τουλάχιστον 4.500 ύποπτες ηλεκτρονικές μεταφορές μέσω ΗΠΑ που ανέρχονται σε τουλάχιστον $875 εκ. μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Μαρτίου 2013.

Τα ευρήματα ανοίγουν τη διαδικασία για να κινηθούν ειδικά μέτρα κατά της τράπεζας και όλες τις θυγατρικές της.

Η FBME με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο εκφράζει σοκ από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ. Η τράπεζα καλωσορίζει την εμπλοκή του επόπτη της, αναφέρει η ανακοίνωση, και συνεργάζεται πλήρως επαναλαμβάνοντας την αφοσίωση της στην πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους και κανονισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v