JC Flowers: Θα υπάρξει και άλλη τραπεζική κρίση

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τραπεζικό κλάδο σημειώνει πως οι τράπεζες δεν είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Υποστηρίζει πως οι υπερβολικοί ρυθμιστικοί κανόνες, όχι μόνο δεν αποτρέπουν την επόμενη κρίση, αλλά την επισπεύδουν.

JC Flowers: Θα υπάρξει και άλλη τραπεζική κρίση

Ο Christopher Flowers, ένας από τους μεγαλύτερους private equity επενδυτές στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποιεί ότι οι πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών έχουν συρρικνώνει τόσο πολύ την κερδοφορία που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορέσουν να βρουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια για να επιβιώσουν στην επόμενη χρηματοοικονομική κρίση.

«Με όλα αυτά που έχουν συμβεί και με τους κανόνες που έχουν μπει, έχει περιοριστεί σημαντικά η κερδοφορία και αυτό είναι ένα πραγματικά τρωτό σημείο» δήλωσε ο κ. Flowers μιλώντας στους Financial Times και συμπλήρωσε: «κανένας δεν θα επενδύσει σε έναν κλάδο που έχει απόδοση 5%»

Ο κ. Flowers, από τότε που ίδρυσε τη JC Flowers το 1998, έχει συγκεντρώσει περί τα 15 δισ. δολ. για επενδύσεις στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδύσει σε τράπεζες της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Σημείωσε, πως παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών είναι αδύνατο να μετατραπούν οι τράπεζες σε επενδύσεις μηδενικού κινδύνου όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όσο κι αν σφίξει ο ρυθμιστικός κλοιός. «Πώς μπορεί μία επιχείρηση που δανείζει χρήματα με ρίσκο να γίνει κοινή ωφέλεια;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς πως μπορεί να σχεδιαστεί ο κλάδος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει άλλη τραπεζική κρίση. Σας εγγυώμαι ότι θα υπάρξει και άλλη τραπεζική κρίση». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v