Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Σχέδιο συμβιβασμού με Γερμανία για ταμείο εκκαθάρισης

Οι τράπεζες με ενεργητικό μικρότερο από 1 δισ. ευρώ και παθητικό κάτω από 300 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές στο ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης, σύμφωνα με πρόταση επιτροπής της Κομισιόν.

ΕΕ: Σχέδιο συμβιβασμού με Γερμανία για ταμείο εκκαθάρισης

Oι μικρές τράπεζες πρέπει να εξαιρεθούν από την καταβολή μεγάλης εισφοράς στο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο εκκαθάρισης (SRM), σύμφωνα με πρόταση εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία επικαλείται το Reuters.

Oι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να βρουν έναν συμβιβασμό για να γίνει πιο αποδεκτό το σχέδιο συγκρότησης του ταμείου των 55 δισ. ευρώ, ύστερα από ενστάσεις χωρών με μεγάλο ποσοστό μικρών τραπεζών, όπως η Γερμανία.

Με βάση την πρόταση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, οι τράπεζες με ενεργητικό μικρότερο από 1 δισ. ευρώ και παθητικό κάτω από 300 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν μόνο μικρές εισφορές στο ενιαίο ταμείο. Σύμφωνα με το έγγραφο, η συνεισφορά μιας τράπεζας καθορίζεται από το σύνολο του παθητικού της μείον τα κεφάλαια και τις καλυμμένες καταθέσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόταση της επιτροπής της Κομισιόν προβλέπει την εισαγωγή ενός συστήματος έξι κατηγοριών για την κατάταξη των μικρών τραπεζών, θέτοντας τα όρια για την συνεισφορά τους στο ταμείο μεταξύ των 2.500 και 60.000 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει ασκήσει πιέσεις ώστε όλες οι τράπεζες με ενεργητικό κάτω από 500 εκατ. ευρώ να εξαιρούνται από οποιαδήποτε εισφορά στο κοινό ταμείο, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητούσε να μην υπάρξει καμία εξαίρεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v