Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Σύστημα ανταλλαγής στοιχείων κατά της φοροδιαφυγής

Διεθνή πλατφόρμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής παρουσιάζει ο ΟΟΣΑ. Οι κυβερνήσεις θα μοιράζονται στοιχεία όπως έσοδα από τόκους και μερίσματα. Ποιες χώρες θα συμμετέχουν στη φιλόδοξη πρωτοβουλία και ποιους αφορά.

ΟΟΣΑ: Σύστημα ανταλλαγής στοιχείων κατά της φοροδιαφυγής

Ο ΟΟΣΑ κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ανακοινώνοντας τη νέα διεθνή πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Το Πρότυπο για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών για Φορολογικά Θέματα (Standard) είναι μία κοινή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής του G20. Πρακτικά καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να αντλούν στοιχεία από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας και να τα μοιράζονται αυτομάτως με άλλες χώρες σε ετήσια βάση. 

Μεταξύ των στοιχείων που θα ανταλλάσσονται είναι πληροφορίες για τόκους από τραπεζικούς λογαριασμούς, έσοδα από μερίσματα και από πωλήσεις τίτλων που ανήκουν σε ιδιώτες αλλά και νομικά πρόσωπα, όπου συμπεριλαμβάνονται trusts και ιδρύματα. «Το G20 ζήτησε από τον ΟΟΣΑ να εργαστεί με τα μέλη του και τα μέλη του G20 προς την ανάπτυξη ενός φιλόδοξου συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών που θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, και συμπλήρωσε: «Με την παρουσίαση αυτής της πλατφόρμας πηγαίνουμε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου οι φοροφυγάδες δεν θα έχουν πού να κρυφτούν».

Ήδη 65 χώρες έχουν δεσμευθεί ότι θα συμμετέχουν ενώ ακόμη 40 έχουν καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να λειτουργεί πλήρως το σύστημα από το 2017. Και άλλες χώρες αναμένεται να δεσμευθούν στην εφαρμογή της νέας πλατφόρμας στα τέλη Οκτωβρίου, όταν το Βερολίνο θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, όπου θα συμμετέχουν περισσότερα από 120 κράτη.

Ήδη πάντως, τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Ο ΟΟΣΑ λειτουργεί εθελοντικά προγράμματα γνωστοποίησης στοιχείων από το 2009, όπου έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες δίνοντας με τη θέλησή τους στοιχεία για το εισόδημα και την περιουσία τους που δεν γνώριζαν οι φορολογικές αρχές. Από αυτά τα εθελοντικά προγράμματα έχουν προσδιοριστεί πάνω από 37 δισ. ευρώ. Ο ΟΟΣΑ ενθαρρύνει αυτά τα εθελοντικά προγράμματα και αναζητά μεγαλύτερα κίνητρα ώστε να παρακινηθούν οι φορολογούμενοι και να γνωστοποιήσουν σχετικά στοιχεία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v