Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Σε υψηλό 6ετίας οι ζημίες β' τριμήνου

Η Credit Suisse ακολουθεί το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών εγκαταλείποντας το trading εμπορευμάτων. Κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες από το δ' τρίμηνο του 2008. Αιτία ο διακανονισμός των 2,6 δισ. δολ. με τις ΗΠΑ.

Credit Suisse: Σε υψηλό 6ετίας οι ζημίες β τριμήνου

Σε νέα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στο investment banking και σε εγκατάλειψη του trading εμπορευμάτων προχωρά η Credit Suisse καθώς ανακοίνωσε ζημίες 700 εκατ. ελβετικών φράγκων το δεύτερο τρίμηνο.

Οι ζημίες αποδίδονται κυρίως στον διακανονισμό των 2,6 δισ. δολ. στον οποίο κατέληξε η ελβετική τράπεζα με τις αρχές των ΗΠΑ, για την πολύκροτη υπόθεση Αμερικανών πελατών της.

«Αρκετοί αναλυτές, όμως, ζητούσαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο Brady Dougan να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στις δραστηριότητες σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων, που μέχρι πρότινος ήταν μεγάλη πηγή κερδών, αλλά πλέον επηρεάζονται αρνητικά από την πορεία των αγορών και τους αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες» σχολιάζουν οι Financial Times.

Το πρακτορείο Bloomberg, από την πλευρά του, σχολιάζει πως η Credit Suisse καταγράφει τις μεγαλύτερες ζημίες από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ενώ αντιθέτως η ανταγωνίστρια UBS προβλέπεται ότι θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα κέρδη τριμήνου, και μάλιστα στα 812 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η ελβετική τράπεζα οδηγείται στον δρόμο της εξόδου από το trading εμπορευμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων, όπως η Deutsche Bank, η JPMorgan και η Barclays. Η έξοδος της Credit Suisse -που πριν από μόλις δύο μήνες διαβεβαίωνε ότι δεν θα προσφύγει σε αυτήν τη λύση- αφήνει πλέον το trading εμπορευμάτων στα χέρια ενός μικρού αριθμού παικτών όπου περιλαμβάνονται η Goldman Sachs, η Citigroup, η Morgan Stanley και ορισμένοι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο όπως η BTG Pactual. 

Η Credit Suisse, από την πλευρά της, δηλώνει πως οι περικοπές στο τμήμα επενδυτικής στρατηγικής θα επιτρέψουν την ενίσχυση των πόρων στο private banking που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με μείωση εσόδων κατά 39% και εμφάνιση ζημιών, κυρίως λόγω του διακανονισμού με τις αμερικανικές αρχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v