Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Προεδρικό διάταγμα για επιστράτευση εφέδρων

Η ουκρανική Βουλή ψήφισε την επιστράτευση εφέδρων και ανδρών κάτω των 50 ετών. Πληροφορίες για αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία.

Ουκρανία: Προεδρικό διάταγμα για επιστράτευση εφέδρων

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για την επιστράτευση περισσοτέρων εφέδρων και ανδρών κάτω των 50 ετών για να πολεμήσουν κατά των αυτονομιστών στην ανατολικού Ουκρανία και να υπερασπιστούν τα σύνορα, «απαντώντας» στη συγκέντρωση στρατιωτών στη Ρωσία.

Περίπου 45 μέρες μετά την τελευταία επιστράτευση επιπλέον εφέδρων, η οποία έχει πλέον λήξει, το Κίεβο επανέλαβε το προεδρικό διάταγμα για την «κήρυξη και διεξαγωγή μερικής κινητοποίησης» για να διασφαλίσει την πλήρωση θέσεων στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην ανατολική Ουκρανία.

Μετά την ψηφοφορία, υπήρξαν μικροσυμπλοκές μεταξύ εθνικιστών πολιτικών και μελών του κόμματος του οποίου ηγούνταν ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο ουκρανικός στρατός έχει περιορίσει τους φιλορώσους αντάρτες στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ανακαταλαμβάνοντας σταδιακά τα χωριά και τις πόλεις στα περίχωρα των δυο αυτών περιοχών. Οι εντολές είναι να μην διεξάγονται αεροπορικές επιθέσεις και να μην χρησιμοποιείται το πυροβολικό εντός των πόλεων.

«Η Ρωσία συνεχίζει την πολιτική κλιμάκωσης της ένοπλης αντιπαράθεσης», είπε στο κοινοβούλιο ο Αντρίι Παρουμπι, ανώτατος αξιωματικός ασφαλείας της Ουκρανίας. Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες κατά της Μόσχας, δήλωσε πως «την τελευταία εβδομάδα, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, υπήρξε ανασυγκρότηση και αύξηση των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Κατά τον ίδιο, κοντά στα σύνορα βρίσκονται 41.000 στρατιώτες, εξοπλισμένοι με 15 τανκς, 400 τεθωρακισμένα οχήματα και 500 άλλα οπλικά συστήματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v