Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: 37 δισ. ευρώ από φόρους σε offshore λογαριασμούς

Πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα έχουν ήδη αξιοποιήσει τα προγράμματα εθελοντικής γνωστοποίησης, που συχνά μειώνουν τα πρόστιμα για όσους παραδέχονται την κατοχή υπεράκτιων λογαριασμών.

ΟΟΣΑ: 37 δισ. ευρώ από φόρους σε offshore λογαριασμούς

Η κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη έχουν συγκεντρώσει πάνω από 37 δισ. ευρώ σε φόρους από κρυφούς υπεράκτιους (offshore) λογαριασμούς από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ κοινοποίησε τα στοιχεία στο πλαίσιο του νέου διεθνούς στάνταρ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, που έχει στόχο να εξαλείψει τις συνθήκες μυστικότητες που βοηθούν τους φοροφυγάδες να κρύβουν το ρευστό τους σε «φορολογικούς παραδείσους».

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει στην έκθεσή του ότι «τεράστια ποσά» σε αφορολόγητα χρήματα βρίσκονται σε offshore λογαριασμούς, αλλά και ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα έχουν ήδη αξιοποιήσει τα προγράμματα εθελοντικής γνωστοποίησης, που συχνά μειώνουν τα πρόστιμα για όσους παραδέχονται την κατοχή υπεράκτιων λογαριασμών.

Τα 37 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν μέσω των ποικίλων προγραμμάτων τα οποία προσφέρουν μια σειρά χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, συνιστούν απόδειξη ότι η καταπολέμηση του τραπεζικού απορρήτου έχει ήδη μεγάλη επίδραση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v