Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Πιέσεις Κέρι για αποδοχή του αιγυπτιακού σχεδίου

Η Χαμάς πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας βασιζόμενη στην αιγυπτιακή πρόταση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Έκκληση Μπαν Κι Μουν για εκεχειρία. Ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά από Νετανιάχου. Διακόπτει τις πτήσεις η Delta.

Γάζα: Πιέσεις Κέρι για αποδοχή του αιγυπτιακού σχεδίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για το Μεσανατολικό αποτελεί το πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

"Αυτό είναι το πλαίσιο για τον τερματισμό της βίας και αυτό το πλαίσιο είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία", είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κέρι χαρακτήρισε "εποικοδομητικές" τις συνομιλίες που είχε έως τώρα στο Κάιρο και είπε ότι θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα.

Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός, η Χαμάς θα πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας βασιζόμενη στην αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η προηγούμενη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, που είχε γίνει δεκτή από το Ισραήλ, είχε απορριφθεί από την παλαιστινιακή οργάνωση.

"Η Χαμάς έχει να κάνει μια βασική επιλογή η οποία θα έχει βαθιές συνέπειες επιπτώσεις για το λαό της Γάζας. Οι Αιγύπτιοι της παρέχουν το πλαίσιο ώστε να έχει μια σοβαρή συζήτηση με τις άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις", τόνισε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Κέρι υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία εκεχειρίας ώστε να σωθούν ζωές αθώων ανθρώπων, όμως είπε ότι "αυτό προφανώς δεν αρκεί". "Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή δέσμευση, μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση για τα υποκείμενα ζητήματα που μας έφεραν μέχρι εδώ", κατέληξε.

Έκκληση Mπαν Κι Μουν για εκεχειρία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο: ‘Σταματήστε να μάχεστε, αρχίστε να συζητάτε. Αντιμετωπίστε στη ρίζα τους τις αιτίες ώστε να μην έχουμε την ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή ένα χρόνο’», δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Ο Μπαν κάλεσε επίσης τη Χαμάς και τους συμμάχους της να σταματήσουν «αμέσως» τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε «τη νόμιμη ανησυχία και το δικαίωμα (του Ισραήλ) να αμύνεται και να υπερασπίζεται τους πολίτες του».

Όμως, πρόσθεσε ο Μπαν, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε βάθος, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλληλοαναγνώριση, την κατοχή, την απελπισία και την άρνηση της αξιοπρέπειας (των Παλαιστινίων), ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται πια την ανάγκη να καταφεύγουν στη βία για να εκφράζουν τα βάσανά τους».
«Η στρατιωτική δράση δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα», κατήγγειλε ο Μπαν, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να περιοριστεί ο αριθμός των άμαχων θυμάτων στη Γάζα.

Ο Μπαν ενημέρωσε τον Νετανιάχου, αλλά και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν για τις συζητήσεις που είχε με τους παλαιστίνιους και τους άραβες ηγέτες όσον αφορά την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπεύθυνη την παλαιστινιακή Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για εκεχειρία και επειδή «ξεκίνησε και παρατείνει» τη σύγκρουση στη Γάζα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την αύξηση των τυφλών αυτών επιθέσεων (…) και τη χρήση των παλαιστίνιων αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες θέτοντάς τους εσκεμμένα σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του «να αποκαταστήσει την ηρεμία», επεσήμανε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στη ρίψη ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ.

Διακόπτει τις πτήσεις η εταιρεία Delta

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις πτήσεις της με προορισμό το Ισραήλ λόγω της κρίσης στην περιοχή, "για την ασφάλεια των επιβατών και των υπαλλήλων" της.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι ένα από τα Μπόινγκ 747 του στόλου της που είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης με προορισμό το Τελ Αβίβ μεταφέροντας 290 επιβάτες, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, μετά από πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών και για συντρίμμια κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ.

"H Delta διακόπτει μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους στη Γάζα

Οι άμαχοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, την ώρα που ανακοινωνόταν ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, 15η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 593 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων.

"Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους" στην Γάζα, δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Λέρκε, 4.500 άνθρωποι ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα, στον οποίοι οι νεκροί από τότε που άρχισε η ισραηλινή επίθεση ανήλθαν σήμερα σε 593. Η προτεραιότητα για τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας είναι η προστασία των αμάχων και η απομάκρυνση και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σχεδόν 500 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 100.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA). Εκεί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, νερό και στρώματα, σύμφωνα με τον Λέρκε.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στη 14η ημέρα της εισήλθε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στην περιοχή, ενώ βίαια επεισόδια σημειώνονται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου γιατροί δήλωσαν πως στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, όταν απωθούσαν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε στρατιωτικό τζιπ.

Το Ισραήλ δήλωσε πως Παλαιστίνιος σήμερα πυροβόλησε αυτοκίνητο και τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό στην περιοχή της Ναμπλούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 583 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.640. Το Ισραήλ μετρά 27 νεκρούς στρατιώτες και 2 νεκρούς πολίτες.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χαθεί ένας στρατιώτης του στη Γάζα και ότι θεωρείται νεκρός. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι κρατά αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη.

Το ισραηλινό Channel 10 News μετέδωσε ότι ο στρατός θεωρεί πως ο άνδρας σκοτώθηκε μαζί με άλλους 6 στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε τεθωρακισμένο όχημα την Κυριακή, όμως ο στρατός έχει αναγνωρίσει μόνο 6 πτώματα.

Επίθεση κατά των γραφείων του Al Jazeera

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Al Jazeera κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε προειδοποιητικές βολές κατά των γραφείων του στη Γάζα, λέγοντας πως ο στρατός επιβεβαίωσε τις βολές, εκφράζοντας όμως απορία ως προς τον λόγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v