Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Χαμηλώνει τον πήχη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2014, εκτιμά το ΔΝΤ, σημειώνοντας την αρνητική επίδραση του πρώτου τριμήνου. Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απασχόλησης πριν το 2018, αφήνοντας περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων μετά τα μέσα του 2015, τονίζει το Ταμείο.

ΔΝΤ: Χαμηλώνει τον πήχη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, εξαιτίας των αδυναμιών στο πρώτο τρίμηνου του έτους. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ταμείο προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2014. Στις 2 Ιουνίου ανέμενε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί φέτος κατά 2%. 

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 2,9% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, επιβαρυμένο από την αδύναμη αγορά εργασίας και την πτώση των εξαγωγών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποχώρηση την τελευταία πενταετία. 

Στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσίευσε την Τετάρτη το ΔΝΤ, αναφέρει πως αναμένει ότι η αμερικάνικη οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% ως 3,5% για το υπόλοιπο της χρονιάς. Το 2015 και το 2016 θα παραμείνει στο 3%. 

«Ωστόσο η επιβάρυνση στην ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου δεν θα αντισταθμιστεί» τονίζει το Ταμείο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη θα παρατείνουν την υστέρηση στην αγορά εργασίας για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, με τον στόχο της πλήρους απασχόλησης να μην επιτυγχάνεται ως το 2018.

Η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια μετά τα μέσα του 2015

Το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση του πως από την στιγμή που ο πληθωρισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά τα μέσα του 2015.

Όπως τονίζει το Ταμείο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εμφανίζονται να τοποθετούν την πρώτη αύξηση επιτοκίων κάπου στα μέσα της επόμενης χρονιάς. 

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη - Συστάσεις για αύξηση κατώτατου μισθού

Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει, η οικονομία δεν θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από 2% μακροπρόθεσμα αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. 

Το Ταμείο εκτιμά πως μεταρρυθμίσεις στην φορολογική και μεταναστευτική πολιτική, η ενίσχυση των επενδύσεων τις υποδομές, η εργασιακή εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας για τα παιδία, μπορούν να παρακινήσουν περισσότερος Αμερικανούς να μπουν στην αγορά εργασίας. 

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον εστιάζει σε «πυρήνες φτώχειας» στις ΗΠΑ, οι οποίοι αγγίζουν το ένα τέταρτο των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τις ΗΠΑ να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό.

«Πιστεύουμε ότι η φτώχεια έχει σημασία σε μακρο-οικονομικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στις ΗΠΑ» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Νάιτζελ Κλαρκ, αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ για το δυτικό ημισφαίριο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v