Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτονομιστές κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά

Τα δύο μαχητικά καταρρίφθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. Στην Ολλανδία έφτασαν οι πρώτες σοροί των θυμάτων. «Κατά λάθος» και από φιλορώσους η κατάρριψη του Boeing λένε οι ΗΠΑ. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για παραποίηση στοιχείων.

Αυτονομιστές κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά

Δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές και κατέπεσαν κοντά στην περιοχή Σάβουρ Μοχίλα στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα δύο μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι καταρρίφθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία.

"Δύο απο τα αεροσκάφη μας καταρρίφθηκαν σε ύψος 5.200 μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ρωσίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τα δύο Σουχόι Su-25 κατέπεσαν σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το σημείο όπου συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη το Βoeing 777 της Malaysia Airlines.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η τύχη των δύο πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών.

Στην Ολλανδία οι πρώτες σοροί των θυμάτων

Οι Ολλανδοί ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση σε ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 777, αυτό που καταγράφει τις συνομιλίες του πληρώματος μέσα στο πιλοτήριο.

"Ο Αποτυπωτής Ομιλίας Θαλάμου Διακυβέρνησης (CVR) έχει υποστεί ζημιές όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει να συντονίσει την έρευνα.

Το OVV σημείωσε ότι η επόμενη φάση της έρευνάς του αφορά την αποτίμηση των πληροφοριών που κατέβασε από το μαύρο κουτί, μια διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDT) θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη.

Διοικητής των αυτονομιστών παραδέχτηκε την κατοχή Buk

Ένας ισχυρός διοικητής των Ουκρανών ανταρτών επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11), το είδος των πυραύλων που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για να καταρριφθεί το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής της Ταξιαρχίας Βοστόκ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά μετά τη συντριβή του Boeing στην ανατολική Ουκρανία ότι οι αντάρτες πράγματι έχουν στην κατοχή τους το σύστημα πυραύλων Buk.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι πύραυλοι Buk ίσως να δόθηκαν στους αντάρτες από τη Ρωσία και θα μπορούσαν να έχουν σταλεί πίσω προκειμένου να μην υπάρχουν αποδείξεις της παρουσίας τους.

«Γνώριζα ότι ένας Βuk προήλθε από το Λουχάνσκ. Εκείνη την εποχή μας είπαν ότι ένας Buk από το Λουχάνσκ ερχόταν με τη σημαία της ΛΔΛ» είπε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τη βασική οργάνωση ανταρτών που δρα στο Λουχάνσκ.

«Για αυτόν τον Buk γνωρίζω. Άκουσα για αυτόν. Νομίζω ότι τον έστειλαν πίσω. Επειδή το έμαθα ακριβώς τη στιγμή που έμαθα ότι εκτυλίχθηκε αυτή η τραγωδία. Πιθανώς τον έστειλαν πίσω προκειμένου να απομακρύνουν τις αποδείξεις της παρουσίας του» δήλωσε ο αρχηγός των ανταρτών σήμερα στο Reuters.

«Γνώριζαν ότι ο Βuk υπήρχε· ότι κατευθυνόταν στο Σνέζνογε» τόνισε αναφερόμενος σε ένα χωριό 10 χιλιόμετρα δυτικά του σημείου της συντριβής.«Γνώριζαν ότι θα αναπτυχθεί εκεί και προκάλεσαν τη χρήση του ξεκινώντας μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στόχου που δεν χρειάζονταν να πλήξουν, που τα αεροσκάφη τους δεν είχαν πλήξει για μια εβδομάδα».«Και εκείνη την ημέρα, πραγματοποιούσαν εντατικές πτήσεις και ακριβώς τη στιγμή των πυρών, τη στιγμή που το πολιτικό αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο, εκείνοι εξαπέλυσαν επιδρομές. Ακόμα και αν υπήρχε ένας Buk και ακόμα και αν ο Buk χρησιμοποιήθηκε, η Ουκρανία έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα καταρριπτόταν ένα πολιτικό αεροσκάφος», υποστήριξε.


HΠΑ: «Κατά λάθος» και από φιλορώσους η κατάρριψη του Boeing

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως φιλορώσοι αυτονομιστές κατά πάσα πιθανότητα κατέρριψαν «κατά λάθος» το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για πολιτική πτήση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ίδιοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν πως «η πιο ευλογοφανής εξήγηση» για την καταστροφή του αεροσκάφους είναι ότι οι αυτονομιστές εκτόξευσαν ρωσικό πύραυλο SA -11 κατά του αεροσκάφους, το οποίο θεώρησαν άλλου τύπου.

«Πέντε ημέρες μετά (τη συντριβή) φαίνεται πως πράγματι ήταν λάθος», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Οι ίδιοι είπαν πως οι εκτιμήσεις τους στηρίζονται σε αποδείξεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις υποκλαπείσες συνομιλίες γνωστών φιλορώσων αυτονομιστών, τις φωνές των οποίων έχουν επιβεβαιώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Αρχικά, στις συνομιλίες τους, οι αυτονομιστές επαίρονταν για την κατάρριψη ενός μεταγωγικού αεροσκάφους, αργότερα όμως αναγνώρισαν ότι ενδέχεται να είχαν κάνει λάθος, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η κατάρριψη της πτήσης MH17, από την οποία έχασαν τη ζωή τους και οι 298 επιβαίνοντες, οδήγησε σε βάθεμα της κρίσης στην Ουκρανία και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει πεπεισμένη ότι η πτήση κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 που εκτοξεύθηκε από περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίτερα, Αμερικανοί παράγοντες είχαν δηλώσει πως δεδομένα από δορυφόρους έδειχναν την ουρά του καπνού που άφηνε στην πορεία του ο πύραυλος, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους αναλυτές να υπολογίσουν την περιοχή εκτόξευσης κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Ανέφεραν επίσης πως υπέρυθροι αισθητήρες εντόπισαν την έκρηξη του αεροσκάφους.

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν πως δεν γνωρίζουν σε αυτήν τη φάση ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. «Δεν γνωρίζουμε ποιος χειριζόταν το σύστημα εκείνη την ημέρα, όμως γενικότερα έχουμε την εικόνα των αποδείξεων που δείχνει ότι η Ρωσία παρείχε τέτοιου τύπου συστήματα, οι Ρώσοι παρείχαν την εκπαίδευση», ανέφερε ένας από αυτούς.

Κατά τους ίδιους, πάντως, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας, ούτε και στοιχεία για το αν συμμετείχαν οι Ρώσοι στην πυροδότηση του πυραύλου.Το μόνο σίγουρο για τους Αμερικανούς αξιωματούχους είναι πως ο εξοπλισμός των αυτονομιστών έχει γίνει με ρωσικά όπλα.

«Δεν έχουμε ονόματα, δεν ξέρουμε τον βαθμό, δεν είμαστε σίγουροι 100% ούτε και για την εθνικότητα των υπευθύνων για την εκτόξευση του πυραύλου» υπογράμμισαν.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως υπήρχαν αναφορές ότι έως και δώδεκα αεροσκάφη είχαν δεχθεί πλήγμα από περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές τους τελευταίους δύο μήνες, δύο εκ των οποίων ήταν μεταγωγικά.

Παράλληλα, σημείωσαν πως οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν ότι οι αυτονομιστές διέθεταν ή ήλεγχαν συστήματα πυραύλων SA-11 μέχρι την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Οι Αμερικανοί παράγοντες απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το αεροσκάφος ενδέχεται να κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτόξευσαν οι ουκρανικές δυνάμεις, ή ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος.
Κατά τους ίδιους, η θεωρία αυτή δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία και, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε πυραύλους SA 100, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τους είχαν αναπτύξει κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροπλάνο.

Μόσχα: Κατηγορεί το Κίεβο ότι παραποιεί στοιχεία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι παραποιεί τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ουκρανικές αρχές από την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, για την οποία οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται, επιρρίπτοντας την ευθύνη η μία στην άλλη.

"Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς να ενημερώσουν τους διεθνείς οργανισμούς, ξεκίνησαν ένα είδος απόρρητου έργου που σχετίζεται με τις πληροφορίες και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών", υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Το γεγονός αυτό "παραβιάζει σαφώς την αρχή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας" για την πτώση του Μπόινγκ, συνέχισε.
Αντί να βοηθά την έρευνα για την τραγωδία αυτή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, το Κίεβο "διατυπώνει κάθε μέρα, κάθε ώρα, παράλογες και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας", πρόσθεσε ο Λουκασέβιτς.

Την Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας ότι άλλαξε την πορεία του αεροπλάνου, βγάζοντάς το από τον συνήθη αεροδιάδρομο και οδηγώντας το προς την περιοχή όπου τελικά συνετρίβη. Υποστήριξε επίσης ότι ένα ουκρανικό μαχητικό βρισκόταν κοντά στο σημείο της καταστροφής και ότι στην περιοχή υπήρχαν πύραυλοι εδάφους-αέρος ελεγχόμενοι από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατηγορώντας εμμέσως το Κίεβο ότι ευθύνεται για την τραγωδία.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τους φιλορώσους αντάρτες ότι κατέρριψαν "κατά λάθος" το Μπόινγκ χρησιμοποιώντας τα πυραυλικά συστήματα με τα οποία τους έχει εφοδιάσει η Ρωσία. Η Μόσχα ωστόσο από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει τέτοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό στους αυτονομιστές.

Υποχωρούν οι αυτονομιστές, συνεχίζονται οι μάχες

Εν τω μεταξύ, ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα περίχωρα του Ντονέτσκ και υποχωρούν προς το κέντρο της πόλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τους ένοπλους αυτονομιστές πίσω στα δυο βασικά τους προπύργια στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, ενώ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε χωριά και προάστια γύρω από τις πόλεις αυτές.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι μάχες στο Λουχάνσκ, σύμφωνα με το Κίεβο αλλά και τους αυτονομιστές.

«Στο Ντονέτσκ, οι αυτονομιστές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μαζικά και πήγαν προς το κεντρικό σημείο της πόλης», ανέφερε ανακοίνωση του κέντρου των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί πως η εμφάνιση τέτοιων κινήσεων υποδηλώνει πανικό και προσπάθειες απομάκρυνσης από την περιοχή των πολεμικών συγκρούσεων».

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 432 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.015 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Ντονέτσκ, μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v