Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Άρση απαγόρευσης πτήσεων προς το Ισραήλ

Η FAA εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε τις πτήσεις προς το Μπεν Γκουριόν, όταν ρουκέτα από τη Χαμάς βρέθηκε περίπου ένα μίλι από το αεροδρόμιο. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για εκεχειρία Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

ΗΠΑ: Άρση απαγόρευσης πτήσεων προς το Ισραήλ

Η FAA ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, μεταδίδει το Reuters.

Η άρση τέθηκε σε ισχύ λίγο πριν τις 6 το πρωί σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η FAA εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε τις πτήσεις προς το Μπεν Γκουριόν, όταν ρουκέτα από τη Χαμάς βρέθηκε περίπου ένα μίλι από το αεροδρόμιο.

Η απόφαση αυτή της FAA είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ, που ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στο μέτρο αυτό και να μην «επιβραβεύσουν την τρομοκρατία».

Ξεπερνούν τους 700 οι νεκροί

Παρά τις έντονες προσπάθειες για να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια πιθανότητα εκεχειρίας, την ώρα που οι νεκροί από την πλευρά των παλαιστινίων ξεπερνούν τους 700, ενώ το Ισραήλ μετρά 32 νεκρούς στρατιώτες και τρεις νεκρούς πολίτες.

Το Ισραήλ λέει πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταστρέψει τα διασυνοριακά τούνελ της Χαμάς και τις ρουκέτες τους, ενώ η Χαμάς απαιτεί άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ενδέχεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να υπάρξει κάποια περιορισμένη ανθρωπιστική εκεχειρία, όμως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ήταν πιο επιφυλακτικός. «Δεν θα ήταν ακριβές να πούμε ότι περιμένουμε εκεχειρία μέχρι το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό, όμως δεν έχει οριστεί κάτι αυτή τη στιγμή».

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, που συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν εξέδωσε κάποια απόφαση για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία, στο πλαίσιο της οποίας θα υπήρχε άμεση παύση των μαχών, όμως οι διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας εκτεταμένης συμφωνίας θα ξεκινούσαν μετά από αρκετές ημέρες.
Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε πως ο στρατός χρειάζεται τέσσερις με πέντε μέρες για να καταστρέψει τα τούνελ και τα οπλοστάσια ρουκετών της Χαμάς, αναγνώρισε ωστόσο πως οι παλαιστίνιοι είναι απίθανο να σταματήσουν τα πυρά όσο συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, δήλωσε πως οι μαχητές του έχουν κερδίσει έδαφος έναντι του Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του για μια ανθρωπιστική εκεχειρία, μόνο όμως αν το Ισραήλ χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους παλαιστινίους της Γάζας.

«Ας συμφωνήσουμε πρώτα στις απαιτήσεις και στην εφαρμογή τους και τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε την ύστατη στιγμή για την εκεχειρία... Δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση που δεν αίρει τον αποκλεισμό... Δεν επιθυμούμε πόλεμο και δεν θέλουμε να συνεχιστεί, όμως δεν θα μας «σπάσει» ο πόλεμος», ανέφερε από το Κατάρ ο Μεσάαλ.

Σημειώνεται ότι χθες το Ισραήλ δέχθηκε εντονότατη κριτική από την Ύπατη Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Navi Pillay, η οποία έκανε λόγο για «ισχυρή πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου» από το Ισραήλ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v