Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Νέα απειλή προστίμου στην Standard & Poor΄s

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στρέφεται και πάλι νομικά εναντίον του οίκου αξιολόγησης. Επί τάπητος η υπόθεση της αξιολόγησης έξι CMBS, όπου είχαν διαπιστωθεί από το 2011 αντιφάσεις.

ΗΠΑ: Νέα απειλή προστίμου στην Standard & Poor΄s

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Standard & Poor’s – και όχι μόνο – καθώς εντείνεται η έρευνα που έχουν ξεκινήσει οι ρυθμιστικές αρχές για το ρόλο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στη χρηματοοικονομική κρίση. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενημέρωσε επισήμως την Standard & Poor’s ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της για την αξιολόγηση που έδωσε σε έξι τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων εμπορικών δανείων (CMBS) το 2011.

“H S&P συνεργάζεται με τη SEC σε αυτό το θέμα και σκοπεύει να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Η υπόθεση ξεκίνησε από ένα συγκεκριμένο CMBS ύψους 1,5 δισ. δολ.. H S&P απέσυρε την αρχική αξιολόγηση του συγκεκριμένου τίτλου αφού ανακάλυψε αντιφάσεις στη μεθοδολογία αξιολόγησης που εφαρμόστηκε. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε εσωτερικό έλεγχο, που με τη σειρά του αποκάλυψε έξι ακόμη CMBS όπου υπήρξαν αντιφάσεις στην αξιολόγηση.

Όταν η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, το 2013, η S&P δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης: «Αναθεωρήσαμε την εφαρμογή της μεθοδολογίας μας στα CMBS και αποφασίστηκε ότι η προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για τις συναλλαγές που αξιολογήθηκαν το 2011 παρήγαγε αποτελέσματα που ήταν συμβατά με τους κανόνες αξιολόγησης της S&P. Κατά συνέπεια δεν επιβάλεται αναθεώρηση αξιολόγησης».

Σημειώνεται πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ήδη στραφεί νομικά εναντίον της S&P ζητώντας επιβολή προστίμου που υπερβαίνει τα 5 δισ. δολ. για την πολύκροτη υπόθεση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που συνέβαλαν στην χρηματοοικονομική κρίση.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v