Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Δεν ρίξαμε εμείς τα ουκρανικά μαχητικά

Διαψεύδει η Ρωσία ότι κατέρριψε τα δυο ουκρανικά μαχητικά και κάνει λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Για μονόπλευρη πολιτική στάση στην ουκρανική κρίση κατηγορεί την Ευρώπη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρωσία: Δεν ρίξαμε εμείς τα ουκρανικά μαχητικά

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την ανακοίνωση του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, το ο ποίο ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν δυο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ρώσο αξιωματούχο.

«Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να εκτρέψουν την προσοχή από την καταστροφή του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, οι φαντασίες των αρχών του Κιέβου αξίζουν να συμπεριληφθούν στην Κόκκινη Βίβλο των στρατιωτικών αφορισμών», δήλωσε η πηγή.

Χθες, το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας δήλωσε πως προκαταρτικές πληροφορίες έδειξαν ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν τα δυο μαχητικά πάνω από την ανατολική Ουκρανία εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία.

Διοικητής των αυτονομιστών παραδέχτηκε την κατοχή Buk

Ένας ισχυρός διοικητής των Ουκρανών ανταρτών επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11), το είδος των πυραύλων που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για να καταρριφθεί το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής της Ταξιαρχίας Βοστόκ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά μετά τη συντριβή του Boeing στην ανατολική Ουκρανία ότι οι αντάρτες πράγματι έχουν στην κατοχή τους το σύστημα πυραύλων Buk.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι πύραυλοι Buk ίσως να δόθηκαν στους αντάρτες από τη Ρωσία και θα μπορούσαν να έχουν σταλεί πίσω προκειμένου να μην υπάρχουν αποδείξεις της παρουσίας τους.

«Γνώριζα ότι ένας Βuk προήλθε από το Λουχάνσκ. Εκείνη την εποχή μας είπαν ότι ένας Buk από το Λουχάνσκ ερχόταν με τη σημαία της ΛΔΛ» είπε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τη βασική οργάνωση ανταρτών που δρα στο Λουχάνσκ.

«Για αυτόν τον Buk γνωρίζω. Άκουσα για αυτόν. Νομίζω ότι τον έστειλαν πίσω. Επειδή το έμαθα ακριβώς τη στιγμή που έμαθα ότι εκτυλίχθηκε αυτή η τραγωδία. Πιθανώς τον έστειλαν πίσω προκειμένου να απομακρύνουν τις αποδείξεις της παρουσίας του» δήλωσε ο αρχηγός των ανταρτών σήμερα στο Reuters.

«Γνώριζαν ότι ο Βuk υπήρχε• ότι κατευθυνόταν στο Σνέζνογε» τόνισε αναφερόμενος σε ένα χωριό 10 χιλιόμετρα δυτικά του σημείου της συντριβής.«Γνώριζαν ότι θα αναπτυχθεί εκεί και προκάλεσαν τη χρήση του ξεκινώντας μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στόχου που δεν χρειάζονταν να πλήξουν, που τα αεροσκάφη τους δεν είχαν πλήξει για μια εβδομάδα».«Και εκείνη την ημέρα, πραγματοποιούσαν εντατικές πτήσεις και ακριβώς τη στιγμή των πυρών, τη στιγμή που το πολιτικό αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο, εκείνοι εξαπέλυσαν επιδρομές. Ακόμα και αν υπήρχε ένας Buk και ακόμα και αν ο Buk χρησιμοποιήθηκε, η Ουκρανία έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα καταρριπτόταν ένα πολιτικό αεροσκάφος», υποστήριξε.

Ρωσία: Μονόπλευρη η πολιτική στάση της ΕΕ στην ουκρανική κρίση

Εν τω μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσιζοφ, μιλώντας σε ρώσους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στον δρόμο των κυρώσεων παρά το ότι ο δρόμος αυτός είναι προφανές ότι δεν οδηγεί πουθενά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα επεκτείνουν τη «μαύρη λίστα» μέχρι σήμερα Πέμπτη και θα εξετάσουν νέα μέτρα προς τον περιορισμό των στρατιωτικών συμβολαίων και την παροχή οικονομικών υπηρεσιών και καινοτόμων τεχνολογιών στη Ρωσία.

«Είναι μια ενδιάμεση απόφαση. Ας δούμε τι θα έχουν να πουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης την Πέμπτη 24 Ιουλίου. Δυστυχώς, οι πολιτικές γνώμες αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία παραμένουν μονόπλευρες. Για κάποιον λόγο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θυμήθηκε τους θανάτους πολιτών στο Λουχάνσκ», τόνισε ο Τσιζοφ.

«Κατανοώ πως η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στις χώρες της ΕΕ ή το δικό τους παράδειγμα θα αμβλυνθούν. Την ίδια ώρα, μιλώντας για οικονομικές κυρώσεις, πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό που η ΕΕ αποκαλεί κυρώσεις της τρίτης φάσης, δηλαδή κυρώσεις σε ρωσικούς οικονομικούς τομείς, θα απαιτήσει την σύγκλιση ενός νέου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την τελική ανακοίνωση των υπουργών της ΕΕ, ο ρώσος αντιπρόσωπος δήλωσε πως η ΕΕ «κατανοεί την σοβαρότητα της κατάστασης». «Η φρασεολογία της τελικής ανακοίνωσης του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συγκλήθηκε την Τρίτη αντέγραψε σε μεγάλο βαθμό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πέρασε ομόφωνα τη Δευτέρα. Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι αυτή η κατανόηση σημαίνει επίσης ότι αντιλαμβάνονται πως τραγωδίες όπως αυτή της συντριβής του Μαλαισιανού αεροσκάφους δεν αποτελούν αντικείμενο για να σκοράρονται πολιτικοί πόντοι».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v