Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη ενίσχυση ΡΜΙ στο 54

Ανεβάζει ταχύτητα ο ιδιωτικός τομέας στην ευρωζώνη. Ο συνολικός ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 54 ενώ οι αναλυτές "έβλεπαν" 52,8. Ο δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τριών και πλέον ετών. Θετική έκπληξη από τη Γερμανία. Μικτή η εικόνα στη Γαλλία.

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη ενίσχυση ΡΜΙ στο 54

Σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο 54 από 52,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο. 

Σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 51,9 από 51,7 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακά μικρότερη ανάκαμψη στο 51,8. Η μεγάλη έκπληξη προέρχεται από τον κλάδο των υπηρεσιών, όπου ο δείκτης ΡΜΙ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011. Συγκεκριμένα, αναρριχήθηκε στο 54,4 από 52,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μάλιστα μικρή υποχώρηση στο 52,7.

Σύμφωνα με τη Markit, τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης για την ευρωζώνη 0,4% για το τρίτο τρίμηνο, εάν διατηρηθεί η ίδια κατάσταση και τους επόμενους μήνες.

"Καταγράφεται πολύ ενθαρρυντική επέκταση δραστηριοτήτων στον κλάδο υπηρεσιών, με τη Γερμανία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας, ενώ ακόμη και οι γαλλικές επιχειρήσεις επιστρέφουν στην ανάπτυξη" δηλώνει ο Κρις Γουίλαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.  Προβληματισμό ωστόσο, δημιουργεί ο υποδείκτης ΡΜΙ για το επίπεδο των τιμών, όπου φαίνεται πως οι επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές τους επί 31 συναπτούς μήνες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,3 τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει στη "ζώνη κινδύνου" της ΕΚΤ, καθώς τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 0,5%. 

Η θετική έκπληξη της Γερμανίας

Τα στοιχεία για τη Γερμανία αποτελούν θετική έκπληξη. Ο συνολικός ΡΜΙ Ιουλίου της Γερμανίας ενισχύθηκε στο 55,9 από 54 τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης για το γερμανικό βιομηχανικό κλάδο ξεπέρασε τις προσδοκίες αγγίζοντας το 52,9, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με το Reuters – προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή στο 52. Σε ότι αφορά τον κλάδο υπηρεσιών, ο γερμανικός ΡΜΙ αναρριχήθηκε στο 56,6 από 54,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή υποχώρηση στο 54,5.  

Ο Κρις Γουίλιαμσον διευκρίνισε πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για τη γερμανική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο. Σημειώνεται πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το δεύτερο τρίμηνο όμως, καταγράφηκε σημαντική επιβράδυνση με τη Bundesbank να βλέπει μάλιστα μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Μικτή η εικόνα στη Γαλλία

Στη Γαλλία καταγράφεται ανάκαμψη στον κλάδο υπηρεσιών, αλλά όχι και στη βιομηχανία. Ο συνολικός ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 49,4 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε σε υψηλό τριών μηνών, αγγίζοντας το 50,4 από 48,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη στο 48,4, αλλά εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (δηλαδή κάτω από το 50).

Για τον κλάδο της βιομηχανίας όμως, τα γαλλικά στοιχεία δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά. Ο βιομηχανικός ΡΜΙ για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 μηνών, αγγίζοντας στο 47,6 από 48,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί τον Ιούλιο στο 48,1. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v