Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Άνοιξε ο δρόμος για βουλευτικές εκλογές

Οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών συζητούν σήμερα την πρόταση της Κομισιόν για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παραιτήθηκαν δυο ουκρανικά κόμματα από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ξεκινούν οι διαδικασίες για νέες εκλογές στην Ουκρανία. Αντιφατικές δηλώσεις για την κατοχή Buk από τους αυτονομιστές.

Ουκρανία: Άνοιξε ο δρόμος για βουλευτικές εκλογές

Δυο ουκρανικά κοινοβουλευτικά κόμματα αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στον ουκρανό πρόεδρο να ξεκινήσει τις διαδικασίς για νέες βουλευτικές εκλογές, μεταδίδει το Reuters.

Επί τάπητος τα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα συζητούν οι πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση αγοράς νέων μετοχών ή ομολόγων που εκδίδουν ρωσικές τράπεζες στην ΕΕ, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως η συζήτηση των ευρωπαίων διπλωματών θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. 

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία απεστάλη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χθες το βράδυ, δεν περιλαμβάνει απαγόρευση στις αγορές ρωσικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο περιορισμός της πρόσβασης σε κεφάλαια για κρατικές ρωσικές εταιρείες έχει στόχο να περιορίσει τη δυνατότητάς τους να χρηματοδοτήσουν τη ρωσική οικονομία, ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες, ενώ η απαγόρευση επενδύσεων σε νέα ομόλογα και μετοχές ρωσικών τραπεζών θα αφορά τίτλους ωρίμανσης μεγαλύτερης των 90 ημερών. 

Παράλληλα, η απαγόρευση θα καλύπτει τις αγορές τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, για τους τίτλους που θα εκδοθούν μετά την θέση σε ισχύ της απαγόρευσης. 

Επίσης, σύμφωνα με τους ευρωπαίους διπλωμάτες, οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν και απαγόρευση εισαγωγής νέων ρωσικών εκδόσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, είναι επίσης και το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τον ρωσικό αμυντικό τομέα, όμως το εμπάργκο θα είναι αναστρέψιμο. Επιπροσθέτως, εξετάζεται απαγόρευση ενεργειακής τεχνολογίας, μόνο όμως για μακροπρόθεσμη παραγωγή, ώστε να μην υπάρξουν διαταραχές την τρέχουσα προμήθεια ενέργειας.

Νωρίτερα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσιζοφ, μιλώντας σε ρώσους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στον δρόμο των κυρώσεων παρά το ότι ο δρόμος αυτός είναι προφανές ότι δεν οδηγεί πουθενά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα επεκτείνουν τη «μαύρη λίστα» μέχρι σήμερα Πέμπτη και θα εξετάσουν νέα μέτρα προς τον περιορισμό των στρατιωτικών συμβολαίων και την παροχή οικονομικών υπηρεσιών και καινοτόμων τεχνολογιών στη Ρωσία.

«Είναι μια ενδιάμεση απόφαση. Ας δούμε τι θα έχουν να πουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης την Πέμπτη 24 Ιουλίου. Δυστυχώς, οι πολιτικές γνώμες αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία παραμένουν μονόπλευρες. Για κάποιον λόγο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θυμήθηκε τους θανάτους πολιτών στο Λουχάνσκ», τόνισε ο Τσιζοφ.

«Κατανοώ πως η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στις χώρες της ΕΕ ή το δικό τους παράδειγμα θα αμβλυνθούν. Την ίδια ώρα, μιλώντας για οικονομικές κυρώσεις, πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό που η ΕΕ αποκαλεί κυρώσεις της τρίτης φάσης, δηλαδή κυρώσεις σε ρωσικούς οικονομικούς τομείς, θα απαιτήσει την σύγκλιση ενός νέου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την τελική ανακοίνωση των υπουργών της ΕΕ, ο ρώσος αντιπρόσωπος δήλωσε πως η ΕΕ «κατανοεί την σοβαρότητα της κατάστασης». «Η φρασεολογία της τελικής ανακοίνωσης του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συγκλήθηκε την Τρίτη αντέγραψε σε μεγάλο βαθμό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πέρασε ομόφωνα τη Δευτέρα. Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι αυτή η κατανόηση σημαίνει επίσης ότι αντιλαμβάνονται πως τραγωδίες όπως αυτή της συντριβής του Μαλαισιανού αεροσκάφους δεν αποτελούν αντικείμενο για να σκοράρονται πολιτικοί πόντοι».

«Δεν έχουμε πυραύλους Buk»

Εν τω μεταξύ, τάση διχασμού μεταξύ των ομάδων των αυτονομιστών διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Ορισμένες ομάδες αυτονομιστών λένε ότι πράγματι διαθέτουν σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk, άλλες όμως το διαψεύδουν, εμμένοντας στην αρχική τους στάση, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το Boeing εκτοξεύθηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Χθες, το Reuters μετέδωσε συνέντευξή του με ισχυρό –όπως αναφέρονταν- διοικητή των ουκρανών ανταρτών, ο οποίος επιβεβαίωνε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11),

Ωστόσο, σήμερα ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Μποροντάι χαρακτήρισε «ψευδή» τα στοιχεία ότι οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία διαθέτουν πυραύλους Buk.

Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής της Ταξιαρχίας Βοστόκ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά μετά τη συντριβή του Boeing στην ανατολική Ουκρανία ότι οι αντάρτες πράγματι έχουν στην κατοχή τους το σύστημα πυραύλων Buk.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι πύραυλοι Buk ίσως να δόθηκαν στους αντάρτες από τη Ρωσία και θα μπορούσαν να έχουν σταλεί πίσω προκειμένου να μην υπάρχουν αποδείξεις της παρουσίας τους.

«Γνώριζα ότι ένας Βuk προήλθε από το Λουχάνσκ. Εκείνη την εποχή μας είπαν ότι ένας Buk από το Λουχάνσκ ερχόταν με τη σημαία της ΛΔΛ» είπε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τη βασική οργάνωση ανταρτών που δρα στο Λουχάνσκ.
«Για αυτόν τον Buk γνωρίζω. Άκουσα για αυτόν. Νομίζω ότι τον έστειλαν πίσω. Επειδή το έμαθα ακριβώς τη στιγμή που έμαθα ότι εκτυλίχθηκε αυτή η τραγωδία. Πιθανώς τον έστειλαν πίσω προκειμένου να απομακρύνουν τις αποδείξεις της παρουσίας του» δήλωσε ο αρχηγός των ανταρτών σήμερα στο Reuters.

«Γνώριζαν ότι ο Βuk υπήρχε• ότι κατευθυνόταν στο Σνέζνογε» τόνισε αναφερόμενος σε ένα χωριό 10 χιλιόμετρα δυτικά του σημείου της συντριβής.«Γνώριζαν ότι θα αναπτυχθεί εκεί και προκάλεσαν τη χρήση του ξεκινώντας μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στόχου που δεν χρειάζονταν να πλήξουν, που τα αεροσκάφη τους δεν είχαν πλήξει για μια εβδομάδα».«Και εκείνη την ημέρα, πραγματοποιούσαν εντατικές πτήσεις και ακριβώς τη στιγμή των πυρών, τη στιγμή που το πολιτικό αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο, εκείνοι εξαπέλυσαν επιδρομές. Ακόμα και αν υπήρχε ένας Buk και ακόμα και αν ο Buk χρησιμοποιήθηκε, η Ουκρανία έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα καταρριπτόταν ένα πολιτικό αεροσκάφος», υποστήριξε.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ρουκέτα που κατέρριψε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών εκτοξεύτηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

"Ειπώθηκε ότι τα δεδομένα (που προέρχονται) από την αμερικανική αντικατασκοπεία και από δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν ότι η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από έδαφος που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Το ερώτημα είναι: που βρίσκονται αυτά τα στοιχεία; Γιατί δεν έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού;", είπε ο Αντόνοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

"Δεν ρίξαμε εμείς τα μαχητικά"

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την ανακοίνωση του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, το ο ποίο ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν δυο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ρώσο αξιωματούχο.

«Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να εκτρέψουν την προσοχή από την καταστροφή του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, οι φαντασίες των αρχών του Κιέβου αξίζουν να συμπεριληφθούν στην Κόκκινη Βίβλο των στρατιωτικών αφορισμών», δήλωσε η πηγή.

Χθες, το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας δήλωσε πως προκαταρτικές πληροφορίες έδειξαν ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν τα δυο μαχητικά πάνω από την ανατολική Ουκρανία εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v