Γάζα: Τουλάχιστον 16 νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ

Το σχολείο που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της UNRWA βομβαρδίστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές. Έκκληση Κέρι σε Τουρκία και Κατάρ να πιέσουν τη Χαμάς. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ζήτησε από την παλαιστινιακή οργάνωση να δεχτεί εκεχειρία χωρίς όρους.

Γάζα: Τουλάχιστον 16 νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ σχεδόν 200 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Άσραφ αλ Κούντρα.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του, μετέδωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν ακόμη κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση αυτή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το σχολείο που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της UNRWA βομβαρδίστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές. "Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες", είπε η Σομπέγια αλ Καφάρμα, μια γυναίκα που γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. "Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλά και πάλι μας βομβάρδισαν", συνέχισε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για "φρικτή σφαγή" και "τεράστιο έγκλημα πολέμου", προειδοποιώντας ότι "το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα" για τον βομβαρδισμό του σχολείου.

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters είπε ότι είδε λίμνες αίματος στο πάτωμα, πάνω στα θρανία και στην αυλή του σχολείου.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Μπέιτ Χανούν, Αϊμάν Χαμντάν, είπε ότι θα θύματα έχουν μεταφερθεί σε πολλά διαφορετικά κέντρα νοσηλείας γιατί "μια τέτοια σφαγή" δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα ιατρικό κέντρο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έκκληση Κέρι σε Τουρκία και Κατάρ να πιέσουν τη Χαμάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τους ομολόγους του τού Κατάρ και της Τουρκίας, ώστε οι χώρες αυτές, σύμμαχοι της Χαμάς να ασκήσουν πίεση στο παλαιστινιακό κίνημα ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από το Κάιρο, όπου επέστρεψε ύστερα από μια ημέρα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ τηλεφώνησε και στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Ντόχα και η Άγκυρα να ασκήσουν πίεση στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία έχει απορρίψει θέτοντας ως προϋπόθεση για την αποδοχή της, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ διαμένει στο Κατάρ, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα την ισραηλινή επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, όπως και το ρόλο
της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

Σε 17 ημέρες σύγκρουσης, περισσότεροι από 730 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, μεταξύ τους δεκάδες παιδιά.

Παρά την άρνηση της Χαμάς, υψηλόβαθμό στέλεχός της δήλωσε χθες ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την άρση του αποκλεισμού τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός, ζητώντας μάλλον μια λεπτομερή συμφωνία για τους όρους της άρσης του αποκλεισμού, που έχει επιβληθεί από το 2006.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ που είχε δεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την αεροπορική και χερσαία επιχείρησή του εναντίον του πυκνοκατοικημένου θύλακα προκειμένου να καταστρέψει τις σήραγγες που συνδέουν τη Γάζα με το έδαφός του.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κέρι θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές από το Κάιρο σε μια προσπάθεια τερματισμού της αιματηρής σύγκρουσης.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ζητεί από τη Χαμάς να αποδεχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς όρους

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ζήτησε σήμερα από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να δεχθεί μια ανθρωπιστική εκεχειρία «χωρίς προϋποθέσεις», ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διαρκεί 17 ημέρες και έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 750 Παλαιστίνιους.

Ο Χάμοντ έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Κάιρο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ενώ η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

«Η Χαμάς πρέπει να δεχθεί μια ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς όρους για το καλό των κατοίκων της Γάζας», είπε ο βρετανός υπουργός, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε μια βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών (6,3 εκατ. ευρώ) προς τους Παλαιστίνιους.

Εξάλλου νωρίτερα ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η κοινή γνώμη της Δύσης έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον του εξαιτίας της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησής του στη Γάζα.

«Καθώς συνεχίζεται αυτή η εκστρατεία και αυξάνονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, η κοινή γνώμη στη Δύση ανησυχεί ολοένα και περισσότερο και αντιμετωπίζει με ολοένα και λιγότερη συμπάθεια το Ισραήλ», επεσήμανε ο Χάμοντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Είναι ένα απλό γεγονός και πρέπει να το πω στους ισραηλινούς ομολόγους μου», υπογράμμισε ο ίδιος στη συνέντευξη αυτή, την οποία παραχώρησε πριν τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Απευθύνομαι στους ισραηλινούς εταίρους μου, στις δυτικές αξίες τους, να κάνουν ό,τι μπορούν κατά την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός τους της αυτοάμυνας ώστε να περιορίσουν τα θύματα που προκαλούν», πρόσθεσε ο Χάμοντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v