ΔΝΤ: Κατεβάζει (πάλι) τον πήχη για το παγκόσμιο ΑΕΠ

Η υποβάθμιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κάτι που έχει ήδη συμβεί, την κάθετη πτώση στο ΑΕΠ α΄ τριμήνου του ΗΠΑ. Επικρατεί όμως και λιγότερη αισιοδοξία σχετικά με την ανάπτυξη σε αρκετές αναδυόμενες αγορές.

ΔΝΤ: Κατεβάζει (πάλι) τον πήχη για το παγκόσμιο ΑΕΠ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης για το 2014 στο 3,4% στην νέα εκτίμησή του, αλλά πάντως κράτησε αμετάβλητη την αισιόδοξη πρόβλεψή του για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη το 2015.

Η προηγούμενη εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της φετινής χρονιάς, που είχε γίνει τον Απρίλιο, αναφερόταν σε ποσοστό 3,7% και ήταν με την σειρά της υποβαθμισμένη από την προηγηθείσα εκτίμηση.

Στην αναθεωρημένη έκδοση της έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία, World Economic Outlook, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η υποβάθμιση της φετινής εκτίμησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κάτι που έχει ήδη συμβεί και είναι η κάθετη πτώση στο ΑΕΠ α' τριμήνου του ΗΠΑ. Επικρατεί όμως και λιγότερη αισιοδοξία σχετικά με την ανάπτυξη σε αρκετές αναδυόμενες αγορές.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 παραμένει στο 5%.

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι ένας από τους κρίσιμους αρνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτη είναι μια πιθανή υπερβολική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην προβλεπόμενη μείωση της παροχής ρευστότητας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve.

Στον πρόλογο της έκθεσης ο ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard αναφέρει ότι το τρέχον σχέδιο για πρώτη αύξηση του επιτοκίου της Fed στα μέσα του καλοκαιριού 2015 είναι «κατάλληλο» αλλά προσθέτει αμέσως ότι η χρονική στιγμή ίσως να χρειαστεί να προσαρμοστεί διαφορετικά, αναλόγως με τα οικονομικά δεδομένα.

«Μπορεί κάλλιστα να ξαναδούμε χρηματοπιστωτικά σκαμπανεβάσματα όπως εκείνα του Μαΐου 2013,» γράφει ο κ. Blanchard.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v