Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Αλμα στις τιμές κατοικιών τον Ιούνιο

Στην περιοχή του Δουβλίνου οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε ετήσια βάση στο 23,9%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Ιρλανδία: Αλμα στις τιμές κατοικιών τον Ιούνιο

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία, ενισχύοντας τις ανησυχίες πως μετά το πρόσφατο κραχ στο real estate η χώρα θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με μια νέα «φούσκα».

Όπως μεταδίδει η WSJ, η κεντρική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές των κατοικιών στην χώρα αυξήθηκαν 2,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 οι τιμές ήταν 12,5% υψηλότερες.

Στην περιοχή του Δουβλίνου ειδικότερα, οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε ετήσια βάση στο 23,9%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Κατά το παρελθόν η ιρλανδική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει την άνοδο στην αγορά κατοικίας ως βασική ένδειξη για την ανάκαμψη από το τεράστιο κραχ του 2008, που κατέστρεψε τις τράπεζες και ανάγκασε τη χώρα να ζητήσει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αναγνωρίσει πως υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή περισσότερων κατοικιών, ενώ κάλεσαν την «bad bank» NAMA να παίξει ένα νέο ρόλο στην χρηματοδότηση νέων κατασκευών.

Υπενθυμίζεται πως το κραχ στην Ιρλανδία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με τις τιμές πολλών κατοικιών να υποχωρούν ως και 60% χαμηλότερα από το υψηλό το 2007. Με βάση τα στοιχεία της Πέμπτης, οι τιμές βρίσκονται 43,4% χαμηλότερα από ότι πριν από επτά χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v