Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Νέο σχέδιο εκεχειρίας προωθεί ο Κέρι

Την απάντηση της Χαμάς και του Ισραήλ αναμένει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη νέα πρότασή του για εκεχειρία. Τι προβλέπει το σχέδιο. Στους 796 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 35 νεκρούς μετρά το Ισραήλ.

Γάζα: Νέο σχέδιο εκεχειρίας προωθεί ο Κέρι

Οι διεθνείς προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει καταρτίσει μια νέα πρόταση για εκεχειρία, την οποία έχει παρουσιάσει στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Κέρι, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, περιμένει απάντηση από τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και της Τουρκίας ως προς το πώς έχει απαντήσει στην πρόταση αυτή ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η πρόταση του Κέρι, την οποία παρουσίασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη το βράδυ, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1.Προσωρινή εκεχειρία μιας εβδομάδας, με αρχή την Κυριακή, κατά την οποία οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουν να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τα τούνελ της Χαμάς.

2.Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αυτής, το Ισραήλ και η Χαμάς θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για έναν πιο μόνιμο διακανονισμό, με αιγυπτιακή μεσολάβηση. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές.

3.Οι ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχουν εγγυήσεις και στις δύο πλευρές ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τα θέματα που είναι σημαντικά για την κάθε πλευρά –για το Ισραήλ, ο αφοπλισμός της Γάζας από τις ρουκέτες και τα τούνελ και για τη Χαμάς ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας και η διόρθωση των ζημιών που έχει υποστεί η Λωρίδα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται η Haaretz, εάν η απάντηση του Μεσάαλ στην αμερικανική πρόταση είναι θετική, τότε οι Ισραηλινοί υπουργοί θα ψηφίσουν υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα. Αν από την άλλη απορρίψει την πρόταση, τότε πιθανότατα το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει διεύρυνση της χερσαίας επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής της Χαμάς άφησε χθες να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα, λέγοντας πως είναι έτοιμος να σταματήσει τις μάχες ως αντάλλαγμα για διεθνείς εγγυήσεις.

Πλησιάζουν τους 800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Χθες οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Ο αριθμός των νεκρών από την πλευρά των Παλαιστινίων έχει ήδη φτάσει τους 796, ενώ το Ισραήλ μετρά 35 νεκρούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή επίθεση. «Πολλοί σκοτώθηκαν –περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και προσωπικού του ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Καταδικάζω έντονα αυτήν την πράξη».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Μπαν  Κι-Μουν έφτασε στο Κάιρο, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τζον Κέρι. Εκπρόσωπος του Κέρι δήλωσε πως η επίθεση στο σχολείο «υπογραμμίζει την ανάγκη να τερματιστεί η βία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v