Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη χρεοκοπία στον όμιλο Espirito Santo

H Espirito Santo Financial Group - που ελέγχει το 20% της Banco Espirito Santo - κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Σε χρεοκοπία οδηγήθηκε επίσης η Espirito Santo International και η Rioforte. Για ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο πρώην CEO της τράπεζας.

Τρίτη χρεοκοπία στον όμιλο Espirito Santo

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του ομίλου Espirito Santo που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Η μητρική εταιρεία Espirito Santo Financial Group, η οποία έχει το 20% της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo κατέθεσε στο Λουξεμβούργο (όπου είναι η έδρα της) αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Η εξέλιξη δημιουργεί νέα ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια της BES, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Πορτογαλία, με συμφέροντα σε πολλούς τομείς της οικονομίας της χώρας. 

Είναι η τρίτη εταιρεία του ομίλου που ζητά να μπει σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. «Η Espirito Santo Financial Group ζήτησε από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου να μπει σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης γιατί η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το πρόγραμμα εταιρικών ομολόγων και τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα δάνεια της επιχείρησης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από τις 10 Ιουλίου έχει επιβληθεί αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Espirito Santo Financial Group, όταν η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι αποτιμά τον αντίκτυπο από τα προβλήματα στη μητρική Espirito Santo International, η οποία κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο έλεγχος που έγινε από την κεντρική τράπεζα της χώρας εντόπισε σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες. Μία ακόμη εταιρεία του ομίλου, η Rioforte κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους μετόχους την προηγούμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη συνελήφθη στην Πορτογαλία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito Santo, Ricardo Salgado, ο οποίος αναγκάστηκε πρόσφατα σε παραίτηση. Ο εισαγγελέας ανέκρινε τον Salgddo ως ύποπτο  στο πλαίσιο μίας μακράς έρευνας για «ξέπλυμα» χρήματος, φοροδιαφυγή και παραχάραξη εγγράφων. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v