Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί απογοητεύουν τα αποτελέσματα της Amazon

Ζημίες υπερδιπλάσιες των προβλέψεων ανακοίνωσε η Amazon. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει στην στρατηγική της τεράστιας ανάπτυξης χωρίς κέρδη. Η απογοήτευση των επενδυτών, το cloud computing και η ατέρμονη αύξηση των δαπανών.

Γιατί απογοητεύουν τα αποτελέσματα της Amazon

Βουτιά που ξεπέρασε το 10% κατέγραψε η μετοχή της Amazon στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμο των αγορών στις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου απογοήτευσαν τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, η Amazon ανακοίνωσε ζημίες υπερδιπλάσιες των προβλέψεων που άγγιξαν τα 123 εκατ. δολ. κι αυτό παρά την ενίσχυση των πωλήσεων κατά 23% στα 19,3 δισ. δολ.

Αίτια ήταν η εκτίναξη των δαπανών της Amazon κατά 24% στα 19,4 δισ. δολ. Επίσης, η Amazon προειδοποίησε ότι το τρίτο τρίμηνο θα καταγράψει πιθανότατα λειτουργικές ζημίες έως 810 εκατ. δολ., πολύ μεγαλύτερες δηλαδή από ότι περίμεναν οι αγορές.

«Η περίπτωση της Amazon ήταν ένα case study για τις αγορές, για πόσο καιρό μπορούν να πιστέψουν οι μέτοχοι και οι επενδυτές μία επιχείρηση που καταγράφει φρενήρη ανάπτυξη εσόδων, χωρίς καθόλου κέρδη» σχολιάζει η Wall Street Journal και συμπληρώνει: «Κάθε φορά που ανακοίνωνε ότι θα μειώσει κάπως τις επενδύσεις, παρουσίαζε τελικά μία νέα υπηρεσία ή ένα νέο προϊόν».

Σε αυτό το τρίμηνο, ανακοινώθηκαν νέες εφαρμογές για τα smartphone, περισσότερα βιντεοπαιχνίδια για το Fire TV, συμφωνίες περιεχομένου για το Prime Instant Video και μία συμφωνία με το ΗΒΟ, υπηρεσία streaming μουσικής για τα μέλη του Prime, έξι νέα κέντρα εξυπηρέτησης και 15 κέντρα ταξινόμησης που δήλωσε ότι ήταν κρίσιμα για να επεκταθούν οι υπηρεσίες παράδοσης και την Κυριακή.  Επίσης υπήρξε σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην Amazon Web Services, για τις υπηρεσίες cloud παρά τη μείωση των τιμών κατά 28% - 51%.

Η Amazon προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει και το τρίτο τρίμηνο στην ίδια στρατηγική αύξησης των επενδυτικών δαπανών. «Για τους μετόχους, αυτό σημαίνει ότι κάθε τρίμηνο, η ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μοιάζει με την ημέρα της τελικής κρίσης» σχολιάζει η Wall Street Journal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v