Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αιφνιδιαστική υποχώρηση του Ifo στο 108

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo χαρακτηρίζει το μέγεθος της υποχώρησης του δείκτη "αιφνιδιαστικό". Αποδίδει τις εξελίξεις στις γεωπολιτικές εντάσεις και υποστηρίζει πως δεν αλλάζει η ανοδική τάση για τη γερμανική οικονομία.

Γερμανία: Αιφνιδιαστική υποχώρηση του Ifo στο 108

Επιδείνωση καταγράφηκε για τρίτο συνεχή μήνα στο επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας με τους επενδυτές στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να προβληματίζονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία, Γάζα και Ιράκ.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον Ιούλιο στο 108 από 109,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν πολύ μικρότερη υποχώρηση στο 109,4. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,3442 δολ. αμέσως μετά την ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.  

Το ίδιο το ινστιτούτο ανακοίνωσε πως ο παράγοντας που βαρύνει περισσότερο στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος, είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου μάλιστα, ο κ.Wohlrabe, χαρακτήρισε το μέγεθος της υποχώρησης του δείκτη «αιφνιδιαστικό». Υποστήριξε ωστόσο, ότι δεν αλλάζει η ευρύτερη τάση, και τόνισε πως διατηρείται ο ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2% στη Γερμανία το 2014 "ή οριακά χαμηλότερο". 

Σημειώνεται πως μία ημέρα νωρίτερα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη γερμανική οικονομία ενισχύθηκε στο 55,9 από 54 τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης για το γερμανικό βιομηχανικό κλάδο ξεπέρασε τις προσδοκίες αγγίζοντας το 52,9, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με το Reuters – προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή στο 52. Σε ότι αφορά τον κλάδο υπηρεσιών, ο γερμανικός ΡΜΙ αναρριχήθηκε στο 56,6 από 54,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή υποχώρηση στο 54,5.  Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής αναλυσης της Markit, διευκρίνισε πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για τη γερμανική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v