Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση του δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 1,7%

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα από την ΕΚΤ, η στρόφιγγα του δανεισμού στην ευρωζώνη παραμένει κλειστή. Νέα μείωση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα κατά 1,7% τον Ιούνιο. Αυξήθηκε ωστόσο η προσφορά χρήματος Μ3 κατά 1,3%.

Νέα μείωση του δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 1,7%

Νέα συρρίκνωση στο δανεισμό του ιδιωτικού κλάδου καταγράφηκε στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, αν και η προσφορά χρήματος αυξήθηκε μετά τα πρωτοφανή μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης – επιχειρήσεις και νοικοκυριά – μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 1,7% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα ωστόσο, η συρρίκνωση ήταν ακόμη βαθύτερη καθώς είχε αγγίξει το 2%.

Επίσης, η προσφορά χρήματος Μ3, παράγοντας που χρησιμοποιείται περισσότερο για να αποτιμηθεί η ρευστότητα σε μία οικονομία, αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 1,3%, ενώ το Μάιο είχε ενισχυθεί κατά 1%.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε τον Ιούνιο σε νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, υιοθετώντας  μάλιστα αρνητικό καταθετικό επιτόκιο, ώστε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να ανοίξουν την στρόφιγγα του δανεισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v