Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα προ κρίσης επίπεδα επέστρεψε η Βρετανία

Η βρετανική οικονομία είναι πλέον μεγαλύτερη από ότι ήταν προ της κρίσης. Ανάπτυξη 0,8% το δεύτερο τρίμηνο. Το ΔΝΤ "βλέπει" ρυθμό 3,2% για το 2014. Υπάρχουν όμως, και σημεία προβληματισμού.

Στα προ κρίσης επίπεδα επέστρεψε η Βρετανία

Ορόσημο αποτελεί για τη Βρετανία η ανακοίνωση του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου καθώς σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης για τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Γηραιάς Αλβιόνας αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πλέον, η βρετανική οικονομία είναι κατά 0,2% μεγαλύτερη από ότι ήταν στο προηγούμενο ρεκόρ, το 2008.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε μάλιστα ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,2%, δηλαδή με το μεγαλύτερο ρυθμό από οιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία.

«Χάρη στην σκληρή δουλειά του λαού της Βρετανίας, φτάσαμε σε ένα ορόσημο του μακροπρόθεσμου οικονομικού μας σχεδιασμού. Έχο8υμε όμως, ακόμη πολύ δρόμο… οφείλουμε στους σκληρά εργαζόμενους φορολογούμενους πολίτες να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να συνεχίσουμε με το σχεδιασμό που αποφέρει οικονομική ασφάλεια και πιο λαμπρό μέλλον για όλους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne.

«Σημειώνεται ωστόσο, ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βρετανίας είναι κατά 4% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται και η παραγωγικότητα παραμένει παραδόξως αδύναμη» σχολιάζουν οι Financial Times. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v