Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Απορρίπτει την πρόταση Κέρι για εκεχειρία

Η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για εκεχειρία δεν έγινε δεκτή από το Ισραήλ, το οποίο θέλει τροποποιήσεις. Έκκληση Μπαν Κι Μουν για κατάπαυση πυρός. Ξεπερνούν τους 800 οι νεκροί.

Ισραήλ: Απορρίπτει την πρόταση Κέρι για εκεχειρία

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας απέρριψε τις προτάσεις για εκεχειρία στη Γάζα και θέλει να υπάρξουν τροποποιήσεις, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Reuters. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει ασκήσει πιέσεις για την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας, με βάση νέα πρόταση που παρουσίασε στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα όλα τα σημεία της πρότασης Κέρι, αλλά όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, το Ισραήλ θέλει να υπάρξουν αλλαγές προτού συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόταση Κέρι.

Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία και να διοργανώσει συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων με στόχο να υπάρξει μια εκεχειρία.

Έκκληση Μπαν Κι Μουν για εκεχειρία

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση για την άμεση κήρυξη μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» στη Γάζα έως το τέλος της εορτής του Έιντ ελ Φιτρ, με την οποία θα ολοκληρωθεί η περίοδος του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτήν την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, καλώ σε μια άμεση και χωρίς όρους ανθρωπιστική εκεχειρία στις συγκρούσεις στη Γάζα και το Ισραήλ» η οποία θα «διαρκέσει όλο το διάστημα των εορτών του Έιντ ελ Φιτρ» δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Μπαν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Πλησιάζουν τους 800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Χθες οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Ο αριθμός των νεκρών από την πλευρά των Παλαιστινίων έχει ήδη φτάσει τους 796, ενώ το Ισραήλ μετρά 35 νεκρούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή επίθεση. «Πολλοί σκοτώθηκαν –περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και προσωπικού του ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Καταδικάζω έντονα αυτήν την πράξη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v