Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Αναβάθμισε την Πορτογαλία σε Ba1

Ο διεθνής οίκος επικαλείται δυο αιτίες για την αναβάθμιση. Εκτιμά ότι τα προβλήματα της Espirito Santo δεν θα επιβαρύνουν τον προυπολογισμό της χώρας. Εκφράζει επιφυλάξεις για το υψηλό δημόσιο χρέος.

Moody΄s: Αναβάθμισε την Πορτογαλία σε Ba1
Η Moody΄s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε Ba1 από Βa2, διατηρώντας την προοπτική (outlook) των αξιολογήσεων σταθερή.

Ο διεθνής οίκος αποδίδει την αναβάθμιση σε μια σειρά από δεδομένα:

-Την εκτίμηση της Moody΄s ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί παρά τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η συνέχιση των προσπαθειών στο δημοσιονομικό μέτωπο θα οδηγήσει στην σταδιακή μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας.

- Στην ρευστότητα που διαθέτει η χώρα η οποία απέκτησε ξανά πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και τον περασμένο Ιούνιο "ολοκλήρωσε" το πρόγραμμα του ΔΝΤ/ΕΕ.

Παράλληλα η Moody΄s προβλέπει ότι οι αβεβαιότητες αναφορικά με το θέμα της Espirito Santo δεν θα επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία.

Όπως αναφέρει το πιστωτικό προφίλ της χώρας βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Ωστόσο ο διεθνής οίκος στέκεται και στο υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας. Αναφέρει ότι κυμαίνεται στο 133% του ΑΕΠ και περιορίζει τη δημοσιονομική ευελιξία της χώρας, ενώ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω του 130% (του ΑΕΠ) το 2015.

Η Moody΄s τονίζει ότι η Πορτογαλία έχει σηκώσει από τις αγορές φέτος περίπου 11,8 δις. ευρώ και το κεφαλαιακό μαξιλάρι της ανέρχεται στα 22,4 δισ. Αυτό το ποσό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, καλύπτει τις ανάγκες της χώρες για τους επόμενους 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι η Μoody΄s αναβάθμισε το risk ceiling της χώρας σε τοπικό και ξένο νόμισμα σε Α3 από Βaa1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v