Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβιάζει την εκεχειρία που κήρυξε

Η πρόταση της Χαμάς για νέα κατάπαυση του πυρός δεν είναι σοβαρή δηλώνουν οι Ισραηλινοί. Στόχος μας η πλήρης αποστρατικοποίηση της Γάζας, τονίζει ο Μπ. Νετανιάχου. Ξεπερνούν τους 1.060 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ. Πίεση από Ομπάμα.

Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβιάζει την εκεχειρία που κήρυξε

Οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς συμφώνησαν σε νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Ωστόσο ο Ισραιλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η παλαιστιανική οργάνωση παραβιάζει ήδη την κατάπαυση πυρός που κήρυξε.

"Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που ξεκίνησε σήμερα από τις 14:00 μμ", ανέφερε νωρίτερα στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το Ισραήλ δεν έχει επισήμως απαντήσει ακόμη. Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός eρωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία ανέφερε στο CNN: "Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε. To Ισραήλ θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού". Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο για να λάβει αποφάσεις.

O Νετανιάχου τόνισε ακόμη ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ. "Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο", δήλωσε.

Μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι "μοναδική επιλογή" είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η "αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρετζέβ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση της Χαμάς για νέα 24ωρη εκεχειρία "δεν είναι σοβαρή".

Πίεση από Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είπε σήμερα στον Νετανιάχου ότι θεωρεί πως είναι «στρατηγικά επιβεβλημένη» η άμεση και άνευ όρων κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα. 

«Αναφερόμενος στις προσπάθειες τις οποίες διεξάγει ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον) Κέρι, ο πρόεδρος εξέφρασε σαφώς (την άποψη) ότι είναι στρατηγικά επιβεβλημένη άμεσα η κήρυξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας η οποία θα θέσει τέλος στις συγκρούσεις και θα συμβάλει στον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

 

Εκατοντάδες αθώα θύματα

Η χθεσινή ημέρα εκεχειρίας έφερε στο φως τον παραλογισμό του πολέμου. Στη Γάζα τα συνεργεία διάσωσης ξέθαψαν μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών 147 νεκρούς... Ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά ηλικίας 2-10 ετών αλλά και γυναίκες.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της περιοχής, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βορρά, σε δύο νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στο νότο, καθώς και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνες, σύμφωνα με το Real.gr.

Σετζάγια, Ζάιτουν, Τούφα, Μπέιτ Χανούν, Χαν Γιούνες και Ράφα πλήρωσαν με τον πιο ακριβό τρόπο τις συνέπειες των βομβαρδισμών.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» η Παλαιστινιακή πλευρά μετρά πάνω 1.060 νεκρούς και 6000 τραυματίες, ενώ το Ισραήλ μετρά 43 νεκρούς στρατιώτες και τρεις πολίτες καθώς και περισσότερους από 138 τραυματίες.

Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν τον τερματισμό της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η διαδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση αριστερών οργανώσεων, είναι η πιο σημαντική που έχουν διοργανώσει οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν παρά την προειδοποίηση της αστυνομίας η οποία είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή της διαδήλωσης «για λόγους ασφαλείας», για τον φόβο εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v