Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζουν για άμεση εκεχειρία στη Γάζα ΟΗΕ και Ομπάμα

Να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ζητά το ΣΑ του ΟΗΕ. Εκεχειρία ζήτησε ο Ομπάμα απο τον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία. Στους 1.030 αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων.

Πιέζουν για άμεση εκεχειρία στη Γάζα ΟΗΕ και Ομπάμα

Την άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη.

Το Σ.Α. κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ του τέλους του Ραμαζανιού αλλά και πέραν αυτής.

Όπως αναφέρεται σχετικά, το Σ.Α. καλεί τις πλευρές και τη διεθνή κοινότητα να καταλήξουν σε συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή η οποία να βασίζεται στη συμφωνία των δύο κρατών.

Ωστόσο ο αντιρόσωπος των Παλαιστινίων στον διεθνή οργανισμό εξέφρασε προβληματισμό γιατί το Σ.Α. δεν ζήτησε την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Πιέσεις προς την ισραηλινή πλευρά ασκούν και οι ΗΠΑ. Ο Μπ. Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μπ. Νετανιάχου και του ζήτησε να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πρόσθεσε ότι βάση για μια ανακωχή πρέπει να αποτελέσει η «αιγυπτιακή» συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2012 μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Επανέλαβε ακόμη την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και καταδίκασε τη χρήση ρουκετών και υπόγειων στοών από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ακόμη προβληματισμό και ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό των θανάτων Παλαιστινίων που υπερβαίνει τα 1.030 άτομα (οι υπηρεσίες υγείας των Παλαιστινίων αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό).

Την Κυριακή το μεσημέρι η Χαμάς κήρυξε νέα εκεχειρία έως τις 14:00 της Δευτέρας, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη στάση της οργάνωσης «μη σοβαρή».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέφερε πως η ίδια η Χαμάς σπάει την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει και ότι στόχος του Ισραήλ είναι η πληρης αποστρατικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.

Λόγω των εκεχειριών, οι συγκρούσεις το Σαββατοκύριακο μειώθηκαν, αν και οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις έρευνες για τα τούνελ, ενώ και η Χαμάς εκτόξευσε βλήματα όλμων.

Σημειώνεται ακόμη ότι την άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε τόσο ο Τζον Κέρι από την Αίγυπτο το Σάββατο όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν σε διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι την Κυριακή.

Η νέα σύγκρουση στη Γάζα «χρονολογείται» από τις 8 Ιουλίου, ενώ οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου. Οι Παλαιστίνιοι μετρούν 1.030 θύματα (κυρίως αμάχους) και το Ισραήλ 43, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v