Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αισιόδοξα μηνύματα από την παγκόσμια οικονομία

Οι προοπτικές (outlook) των αξιολογήσεων βελτιώθηκαν σε όλους τους τομείς το πρώτο εξάμηνο του 2014, με τα κράτη να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σημειώνει η Fitch. Εξαίρεση οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Παραμένουν οι προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες.

Fitch: Αισιόδοξα μηνύματα από την παγκόσμια οικονομία

Την σταθεροποίηση των αξιολογήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2014 επισημαίνει η Fitch στο τελευταίο «global credit outlook report», σημειώνοντας την βελτίωση των προοπτικών σε όλους τους τομείς.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, οι προοπτικές (outlook) των αξιολογήσεων βελτιώθηκαν σε όλους τους τομείς, με θετικούς πρωταγωνιστές τα κράτη. Μεταξύ των σημαντικών πράξεων αξιολόγησης, περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της Ισπανίας και η αναθεώρηση των προοπτικών της αξιολόγησης της Ιταλίας.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς ο περιορισμός της κρατικής στήριξης οδήγησε στην απόδοση αρνητικών προοπτικών για μια σειρά από οντότητες στο τέλος του εξαμήνου, παρά την βελτίωση της κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την Fitch, κατά το πρώτο εξάμηνο σταμάτησε η συμπίεση των αξιολογήσεων προς το επίπεδο του «ΒΒΒ», με ορισμένους τομείς να εμφανίζουν βελτίωση. Το ποσοστό των αξιολογήσεων στο επίπεδο «ΑΑΑ» με «Α» αυξήθηκε οριακά ή παρέμεινε σταθερό.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αυξηθεί στο 1,8% το 2014 και στο 2,2% το 2015. Η αμερικάνικη οικονομία αναμένεται να σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ η κρίση της ευρωζώνης έχει περάσει την πιο κρίσιμη φάση.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες. Η Fed και η BoE πρέπει να μειώσουν την ποσοτική χαλάρωση, ενώ η ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να αντιμετωπίσουν το χαμηλό πληθωρισμό.

Η Fitch τονίζει πως ο αποπληθωρισμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ευρωζώνη, αλλά δεν αποτελεί το βασικό σενάριο. Εν τω μεταξύ, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed και την BoE ενδέχεται να αυξήσει την μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v