Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Διευρύνεται η ανισότητα παρά την αύξηση μισθών

Την φετινή χρονιά 16 επαρχίες και μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 14,2%.Το 1% των πλουσιότερων οικογενειών διέθεταν περίπου το 30% του συνολικού πλούτου το 2012.

Κίνα: Διευρύνεται η ανισότητα παρά την αύξηση μισθών

Οι τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα προχωρούν η μία μετά την άλλη σε αύξηση του κατώτατου μισθού, την ώρα που πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι διευρύνεται το χάσμα φτωχών και πλουσίων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua, την φετινή χρονιά 16 επαρχίες και μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 14,2%.

Μεταξύ των 16 επαρχιών, η Σαγκάη έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό, αυξημένο κατά 12,3% στα 293 δολάρια το μήνα.

Το 2013, συνολικά 27 επαρχίες αύξησαν τον κατώτατο μισθό κατά 17% κατά μέσο όρο.

Διευρύνεται η εισοδηματική ανισότητα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Πεκίνου, το 1% των πλουσιότερων οικογενειών διέθεταν περίπου  το 30% του συνολικού πλούτου το 2012, ενώ το φτωχότερο 25% κατείχε μόλις το 1%.

«Η ανισότητα στην Κίνα έχει διευρυνθεί πολύ γρήγορα» ανέφερε η έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, η ανισότητα πλούτου είναι μεγαλύτερη από την εισοδηματική ανισότητα.

Ο συντελεστής Gini της χώρας για τον πλούτο των νοικοκυριών έχει εκτοξευτεί στο 0,73 το 2012 από 0,55 το 2002, ανέφερε η έκθεση.

Σημειώνεται πως ο συντελεστής Gini καταγράφει το βαθμό της ανισότητας στην διανομή του εισοδήματος ή του πλούτου μιας χώρας, με το 1 να αντιστοιχεί σε πλήρη ανισότητα και το 0 σε πλήρη ισότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v