Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για εκεχειρία

Τους 1.100 πλησιάζουν οι νεκροί από την πλευρά των Παλαιστινίων, 53 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στην 22η ημέρα της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα. Διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία. «Εξοπλίστε τους Παλαιστινίους» καλεί ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης τον μουσουλμανικό κόσμο.

Γάζα: Ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για εκεχειρία

Με σφοδρούς βομβαρδισμούς μπαίνει στην 22η ημέρα της η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για μακροχρόνια επιχείρηση στην περιοχή.

Ισραηλινά μαχητικά ισοπέδωσαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιδρομές από αέρος και θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μαχητές της Χαμάς εισχώρησαν χθες μέσω τούνελ στο Ισραήλ και σκότωσαν πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ανεβάζοντας σε 10 τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν χθες τη ζωή τους.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, στις 8 Ιουλίου, έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 1.100 Παλαιστίνιοι -κυρίως πολίτες- αλλά και 53 Ισραηλινοί στρατιώτες και 3 Ισραηλινοί πολίτες.

Χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, δήλωσε πως η όποια λύση στην κρίση θα απαιτήσει την αποστρατιωτικοποίηση της παλαιστινιακής περιοχής που ελέγχουν η Χαμάς και οι σύμμαχοί της. «Δεν θα τελειώσουμε την επιχείρηση χωρίς να εξουδετερώσουμε τα τούνελ, που έχουν μοναδικό σκοπό να καταστρέψουν τους πολίτες μας, να σκοτώσουν τα παιδιά μας», είπε.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιούσε χιλιάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από την πόλη της Γάζας.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνια επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με δύναμη και διακριτικότητα μέχρι να επιτευχθεί η αποστολή μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Οι απειλές του δεν τρομάζουν ούτε τη Χαμάς ούτε τον παλαιστινιακό λαό και η (ισραηλινή) κατοχή θα πληρώσει το τίμημα για τις σφαγές παιδιών και πολιτών», είπε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζουχρί.

Αλί Χαμενεΐ: «Εξοπλίστε τους Παλαιστινίους»

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποκάλεσε το Ισραήλ «λυσσασμένο σκύλο» -λόγω των επιθέσεων στη Γάζα- και κάλεσε τους μουσουλμάνους να εξοπλίσουν τους Παλαιστίνιους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη «γενοκτονία».

Σε ομιλία του που σηματοδότησε τη λήξη του Ραμαζανίου, ο Χαμενεΐ επέκρινε τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες για την προσπάθειά τους να περιορίσουν τη στρατιωτική ικανότητα των Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ, είπε ότι «αυτός ο λυσσασμένος σκύλος, αυτός ο αρπακτικός λύκος, έχει επιτεθεί σε αθώους ανθρώπους και η ανθρωπότητα πρέπει να δείξει αντίδραση. Είναι γενοκτονία, μια καταστροφή ιστορικής κλίμακας».

«Πλήττουν αθώους ανθρώπους πρωί και βράδυ και αυτοί οι άνδρες, γυναίκες και παιδιά αμύνονται με τα ελάχιστα μέσα, και τώρα οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να τους πάρουν και αυτό... ώστε αυτά τα αμείλικτα τέρατα να τους χτυπούν χωρίς δυσκολία».

Ο Χαμενεΐ αποκήρυξε αυτό που αποκαλείται απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον αφοπλισμό των Παλαιστινίων –αναφερόμενος στην αντίθεση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Χαμάς να εξοπλιστεί- ζητώντας από τους μουσουλμάνους να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. «Όλοι, όποιος έχει τα μέσα, ιδιαίτερα στον ισλαμικό κόσμο, πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξοπλίσουν το παλαιστινιακό έθνος... Το σιωνιστικό καθεστώς μετανιώνει βαθιά για την έναρξη αυτού του πολέμου, όμως δεν έχει τρόπο να ξεφύγει» είπε.

Διεθνείς πιέσεις

Η νέα έκρηξη της βίας στην περιοχή, μετά από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας, φαίνεται να απομακρύνει τις όποιες ελπίδες για επίτευξη μακροχρόνιας εκεχειρίας.

Η διεθνής κοινότητα αυξάνει τις πιέσεις κατά του Νετανιάχου να περιορίσει τις στρατιωτικές του κινήσεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητούν άμεση εκεχειρία ώστε να μπορέσει να φθάσει βοήθεια στο 1,8 εκατ. Παλαιστίνιους της Γάζας, και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για μια μεγαλύτερης διάρκειας παύση των εχθροπραξιών.

Μέχρι στιγμής όμως, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Το Ισραήλ θέλει αφοπλισμό των ενόπλων ομάδων της Γάζας, ενώ η Χαμάς και οι σύμμαχοί της θέλουν άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει Ισραήλ και Αίγυπτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v