Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΒΡ προειδοποιεί για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία

Ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος είναι ο πρώτος που επισημαίνει τον αντίκτυπο από τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η επένδυση στη Rosneft και η αναθεώρηση των στόχων της πετρελαϊκής, ενώ η ΕΕ προχωρά σφίγγοντας τον κλοιό στο Κρεμλίνο.

Η ΒΡ προειδοποιεί για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία

Η ΒΡ είναι η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που προειδοποιεί για τη ζημιά που θα προκληθεί από την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία. Λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, η βρετανική πετρελαϊκή, η οποία ελέγχει το 20% του κρατικού ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft, τόνισε πως θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία της στη Ρωσία.

«Εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Rosneft ή τη Ρωσία ή άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα της χώρας, ενδεχομένως να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στη σχέση μας και την επένδυσή μας με τη Rosneft, τους επιχειρηματικούς και στρατηγικούς μας στόχους και την οικονομική μας θέση» αναφέρει η ανακοίνωση της ΒΡ.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν χθες το βράδυ να επεκτείνουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρήσεων που επωφελούνται από την ουκρανική κρίση, ενώ σήμερα θα εξετάσουν την επιβολή στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο σχετικό κατάλογο ένας Ρώσος ολιγάρχης, ενώ διαπιστώθηκε συναίνεση για άλλους τρεις, τα ονόματα των οποίων θα οριστικοποιηθούν σήμερα και αύριο θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση σε υπηκόους της ΕΕ να επενδύουν σε κρατικούς τίτλους ρωσικού χρέους και σε ρωσικές επιχειρήσεις, στις οποίες η δημόσια συμμετοχή ξεπερνάει το 50%, ενώ τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να εκδίδουν τίτλους στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η εξαγωγή όπλων και προϊόντων διπλής χρήση, που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα κριθεί εάν οι κυρώσεις θα αποφασιστούν μέσω γραπτής διαδικασίας ή αν θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v